Now Reading:
ZLEVANKA Zasladite si nedjelju jednostavnim, a tako ukusnim desertom
Full Article 2 minutes read

ZLEVANKA Zasladite si nedjelju jednostavnim, a tako ukusnim desertom

Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a karakteristična je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja pa se tako shodno tome u različitim krajevima različito zove: zlevka, zljevka…

Zlevanka je odlična kombinacija za večeru, ili kao jednostavni desert kada ne znate što slatko ispeći, a recept smo „posudili” na stranici Recipeci.com, na čemu zahvaljujemo nadaleko poznatoj i priznatoj kuharici Sandri Gašparić.

POTREBNO:

3 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
140 g glatkog brašna
200 ml jogurta
100 ml mlijeka

I još: 180 g kiselog vrhnja za premaz zlevanke prije pečenja + 5-6 žlica suncokretovog ulja

I još: po želji nekoliko žlica kristal šećera za posip zlevanke nakon pečenja

PRIPREMA:

Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati potom jogurt i mlijeko.
Tada postepeno umutiti i brašno.

Zlevanka se izlijeva u lim za pečenje koji prethodno treba namastiti i pobrašniti. Lim ze pečenje koji ja koristim u ovom receptu je 36x20cm.

Po vrhu izlivene smjese rasporediti u hrpicama kiselo vrhnje, pa ga žlicom malo razvući po površini. Na kraju sve pokapati uljem.

Peći zlevanku u pećnici zagrijanoj na 180*C 20-25 minuta.

Pečenu zlevanku posipati kristal šećerom i poslužiti.

I za kraj: Zlevanka je najbolja dok je topla, ali dobro će poslužiti i kao hladan međuobrok. Umjesto sira, možete od gore rasporediti i npr. naribanu jednu jabuku ili višnje iz kompota. Bit će jednako ukusna, poručuje Sandra Gašparić.

sjever.hr/recipeci.com
21.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.