Now Reading:
Međimurska popevka dobila svoj dan! Posavec: To je datum kada je naša popevka dobila mjesto u svijetu koje svojom vrijednošću zaslužuje
Full Article 4 minutes read

Međimurska popevka dobila svoj dan! Posavec: To je datum kada je naša popevka dobila mjesto u svijetu koje svojom vrijednošću zaslužuje

Središnja svečanost, na sam Dan Međimurske županije, bit će svečana sjednica županijske Skupštine, 30. travnja u Razvojno edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra, kada će biti dodijeljena i najviša priznanja.

Vijećnici su na 17. sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj u petak jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima Nagrade Zrinski. Na svečanoj sjednici Nagradu Zrinski Međimurske županije za 2023. godinu primit će Krunoslav Mikulan, za izniman doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti Međimurja kroz umjetnička ostvarenja na području književnosti, zatim Željko Medved, za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva te osobite uspjehe u radu s mladima, Marija Trstenjak za dugogodišnji rad i doprinos u promicanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma i čuvanje folklornog i tradicijskog izričaja, Košarkaški klub Rudar Mursko Središće za naročita sportska dostignuća na natjecanjima te podizanje sportske kulture građana, te Socijalna zadruga Humana Nova za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invalidnošću i društveno isključenih skupina.

Podsjetimo da će na svečanoj sjednici biti dodijeljene i Povelje Međimurske županije koje ove godine dobivaju Andrija Tekeli za doprinos razvoju gospodarstva, Dino Vlahek za postignuća u znanosti i razvoju računarstva, Jelena Tuksar za doprinos u obrazovanju te promociji područja tehničke kulture, Ivan Sokač za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko nasljeđe u inozemstvu, te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnica Međimurske županije, Ogranak Mihovljan za predan rad i zalaganje za prava branitelja.

DA POPEVKA ZVONI ZANAVEK!

Jednoglasno, vijećnici su odlučili da će se na 28. studenoga obilježavati Dan međimurske popevke u nmeđimurskom kraju.

-To je datum na koji je 2018. godine UNESCO uvrstio međimursku popevku na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, datum kada je naša popevka dobila mjesto u svijetu koje svojom vrijednošću zaslužuje. Proglašenjem Dana međimurske popevke obvezat ćemo i naše odgojno-obrazovne ustanove da na taj datum dio nastave posvete programima usmjerenima na usađivanje zavičajne i umjetničke vrijednosti popevke djeci i mladima. Želimo naše blago njegovati i sačuvati i ova inicijativa je naš novi korak k tome – naglasio je župan Matija Posavec pojašnjavajući prijedlog.

Ozbiljnost i usmjerenost interesu Međimurja svih vijećnika vidjela se i pri, također jednoglasnoj, suglasnosti za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za veliki projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribilsavcu.

-Po uspješno kandidiranom projektu, odobreno nam je stopostotno financiranje te po ovoj odluci Skupštine, ulazimo u projekt vrijedan više od 6.630.000 eura kojim ćemo još jednom dragulju naše kulturno-povijesne baštine udahnuti novi život i potom ga obnovljenog predati Općini Pribislavec na upravljanje – naglasio je župan.

Jednako važna bila je i odluka o prodaji devet nekretnina u vlasništvu Međimurske županije, ukupne površine 96.008 kvadratnih metara, s početnom procjenom vrijednosti od 3.177.865 eura, koja je također donesena jednoglasno. Radi se o nekretninama u Poslovnoj zoni Međimurje, na k.o. Pribislavec, namijenjenima izgradnji proizvodnih pogona. Župan naglašava da interesa investitora ima, te se donošenjem ove odluke otvara put ozbiljnog pregovaranja sa zainteresiranim poduzetnicima, kako bi se nova radna mjesta što prije otvorila.

U nastavku sjednice, iznesen je niz izvješća županijskih ustanova i agencija iz kojih je vidljivo da je velika većina poslovala pozitivno, a neke, poput MENEA-e, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, te Međimurske prirode, povećali su prihode na ime dobivenih projekta financiranih iz europskih fondova. Među zdravstvenim ustanovama se također bilježe značajna ulaganja, a onima koji su ostvarili višak prihoda, kao Ljekarne Čakovec i Dom za starije i nemoćne, sredstva ostaju za daljnje poslovanje i ulaganje.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.