Now Reading:
U Dječjem vrtiću “Škrinjica” održana manifestacija Dan zaštićenih autohtonih proizvoda, na obilježavanju i župan Stričak
Full Article 3 minutes read

U Dječjem vrtiću “Škrinjica” održana manifestacija Dan zaštićenih autohtonih proizvoda, na obilježavanju i župan Stričak

U svrhu promocije autohtonih proizvoda vidovečkog kraja, u petak je u Dječjem vrtiću “Škrinjica” u Vidovcu treću godinu zaredom održana manifestacija Dan zaštićenih autohtonih proizvoda.

Obilježavanju je nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutinom Vincekom, a prisutne su bile i predsjednica Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“ i čuvarica sjemena Varaždinskog zelja, Marija Cafuk kao i Vida Risek, ravnateljica Dječjeg vrtića Škrinjica.

Cilj manifestacije je potaknuti mlade od najranije dobi da se upoznaju s lokalnim zaštićenim proizvodima i jelima od istih. Vrtićarci su tako u petak imali priliku kušati Vidovečki gibanik i različita jela pripremljena od Varaždinskog zelja, a ujedno su im bile podijeljene i prigodne bojanke koje je dala izraditi Varaždinska županija.

Spomenimo da je na području Varaždinske županije, na razini Europske unije, zaštićeno ukupno deset proizvoda, a u procesu zaštite svih njih sudjelovao je upravo županijski pročelnik Dragutin Vincek.

– Sudjelovao sam u svakome od njih, od početka do kraja. Teško je u smislu birokratskih zavrzlama, procedura. Mi smo savladali tu tematiku pa smo sve naše proizvode više manje zaštitili, što “bezbolnije” za naše proizvođače, da se oni i dalje mogu baviti tom vrstom proizvodnje, deklarirati svoj proizvod, a da ne trebaju ulaziti u dodatne troškove – rekao je pročelnik Vincek te dodao kako je Varaždinska županija sve te proizvode zaštitila unutar deset godina.

– Veseli nas činjenica da od prve zaštite proizvod na razini Republike Hrvatske, a to je bio Krčki pršut 2015. godine, i unutar 10 godina mi smo zaštitili 10 proizvoda na razini županije, godišnje po jednoga. Ludbreški hren je zadnji, ali ja se nadam da ćemo uskoro opet izaći s nekim novim proizvodom i da ćemo zajedno sa svim segmentima društva zajedno surađivati da očuvamo tradiciju i da promoviramo svoju kvalitetu – poručio je Vincek.

Čuvarica sjemena Varaždinskog zelja, Marija Cafuk zadovoljna je što treću godinu zaredom djecu u vrtiću časte sa sarmom.

– Tu je i ljepše prezentirati Varaždinsko zelje jer tu smo doma i dušom smo zeljari. Djeca stvarno vide da je to zelje pravo vidovečko, odnosno varaždinsko i da sarma ima čisto drugačiji tek i ‘žmah’. Taj dječji vrtić sudjeluje u sadnji zelja, u gaženju zelja, tako da od samih početaka nastojimo djeci usaditi u srce da su oni zeljari i da Vidovec živi na zelju – rekla je Cafuk.

Vida Risek, ravnateljica Dječjeg vrtića Škrinjica, rekla je kako vrtić u projektu sudjeluje od 2022. godine.

– Od tada svake godine obilježavamo Dan autohtonih proizvoda upravo iz razloga što imamo ovako lijepu podršku, i općine i lokalnih OPG-ova, s kojima ne samo da obilježavamo ovaj dan, već surađujemo u vidu sadnje i gaženja zelja, tradicijske aktivnosti koje djeca s radošću i veseljem odrade i sudjeluju – rekla je ravnateljica.

sjever.hr

12.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.