Now Reading:
Desetodnevno putovanje: Povodom 15. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO, Ivica Nerer biciklirat će do Bruxellesa – put je dug 1500 kilometara
Full Article 3 minutes read

Desetodnevno putovanje: Povodom 15. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO, Ivica Nerer biciklirat će do Bruxellesa – put je dug 1500 kilometara

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Naime, član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „Puma” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik GOMBR-e, 2. oklopno mehanizirane bojne „Purne” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dodao je da su pripreme za ovaj pothvat trajale svakodnevno.

-Pripremao sam se poslije posla jer sam još uvijek djelatna vojna osoba, bili su tu i treninzi sa strane i zadovoljan sam s pripremama. Što se tiče puta, bit će jako izazovan, jer tu su i Alpe jer Alpe imaju 300 i nešto kilometara, ali cilj će se postići. Putujem sam zbog sigurnosti jer kad ste u nekom kolektivu onda jedan može potegnuti više, drugi manje, tako je bolje jer si dam svoj tempo. Na dan Oluje ću sigurno opet za Knin – obećao je Nerer.

Dosad je biciklirao po triput u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge „Puma” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nere na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25. on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tak, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – frekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PIJMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

a.kučić/sjever.hr
12.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.