Now Reading:
U Loboru predstavljen projekt izgradnje Centra za starije osobe vrijednog 6,1 milijuna eura, Jembrih: „Kroz godinu i pol ovdje bi trebala niknuti prekrasna nova zgrada”
Full Article 5 minutes read

U Loboru predstavljen projekt izgradnje Centra za starije osobe vrijednog 6,1 milijuna eura, Jembrih: „Kroz godinu i pol ovdje bi trebala niknuti prekrasna nova zgrada”

U Općini Lobor u četvrtak je održana konferencija za medije na temu kapitalnog projekta na području općine – izgradnje Centra za starije osobe Lobor, a ujedno su prezentirane i mjere za osobe s invaliditetom.

Radi se o važnome projektu, kako za Općinu Lobor, tako i za Krapinsko-zagorsku županiju. Riječ je o projektu za koji je osigurano financiranje iz državnog proračuna Republike Hrvatske putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, i to u iznosu od 6.138.292,68 eura bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Općina Lobor, dok je Krapinsko-zagorska županija partner, a kako je istaknula načelnica Ljubica Jembrih, ovo će biti jedini takav centar na području županije.

– Uvidjeli smo da je ovakav centar itekako potreban na ovom području i to je nužna potreba koju moramo realizirati. Nažalost, ne možemo reći da će ovaj kapacitet biti dovoljan za smještaj naših starijih sumještana, ali mi ćemo u svakom slučaju s time krenuti, a nastavit ćemo pratiti i daljnje natječaje kao i trend, kako bismo mogli proširivati kapacitete. Projekt je vrijedan 6,1 milijun eura, financiran je u stopostotnom iznosu od strane NPOO-a i ovom prilikom zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na čelu s našim premijerom Andrejem Plenkovićem na dobro osmišljenim programima, kako za našu djecu, tako i za naše sumještane treće životne dobi – zahvalila je načelnica.

Novi Centar trebao bi pružiti stalan smještaj i skrb za 73 korisnika starije životne dobi, dok će za 180 vanjskih korisnika pružiti dnevni i poludnevni boravak, psihosocijalnu pomoć, pomoć u kući, ali i vikend smještaj za starije osobe.

Natječaj za odabir izvođača radova otvara se u ponedjeljak 15. travnja, a rok za izvedbu radova je 15 mjeseci.

– Kroz godinu i pol, ovdje bi trebala niknuti prekrasna nova zgrada. Rok za kompletan završetak projekta je 30. lipnja 2026. godine, što znači da do tada moramo imati registriranu i formiranu cijelu ustanovu – rekla je načelnica Jembrih te istaknula kako osim usluge smještaja, na području općine otvoriti će se novih 50-ak radnih mjesta.

– Možemo reći da ovaj projekt ima široko značenje za cijelu našu županiju – poručila je načelnica Jembrih.

Konferenciji je prisustvovala i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa koja je tim povodom kazala kako je Vlada Republike Hrvatske u kratkom razdoblju osigurala gotovo 12 milijuna eura za investicije na području Lobora, kako za izgradnju Centra za starije osobe, tako za organizirano stanovanje, za energetsku obnovu i izmjenu krovišta u samom Lobor-gradu.

– Riječ je o vrlo pozitivnim pričama, na taj način će se otvoriti nova radna mjesta. Osim što će se svim našim korisnicima osigurati jedan kvalitetan život, kroz izvaninstitucijske usluge osigurati će im se i dulji ostanak u svojim domovima, što mi svi najviše želimo. Ali, postoje trenuci kada jednostavno to više nije moguće, pa će postojati i mogućnost izbora – rekla je Pletikosa te se ujedno osvrnula i na reformu sustava socijalne skrbi koju je provela Vlada Republike Hrvatske u prethodnom razdoblju, među njima i novim zakonima o rodiljnim i roditeljskim naknadama, o osobnoj asistenciji te inkluzivnom dodatku.

– Za osobne asistente Vlada sada izdvaja 186 milijuna eura godišnje, i to za 15 tisuća korisnika, a za inkluzivni dodatak na godišnjoj razini izdvaja gotovo 500 milijuna eura. Sama materijalna davanja koja su do sada dobivale naše osobe s invaliditetom povećana su za 50 do 100 posto – rekla je Pletikosa.

Da se vidi veliki napredak u svim dobnim skupinama u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina istaknuo je gradonačelnik Grad Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović.

– Kao gradonačelnik i saborski zastupnik mogu reći da prema podacima koji su javno dostupni, nikad nije bilo više zaposlenih. Dakle, bila je posvećena briga za zapošljavanje kroz razne olakšice i pomoći našim gospodarstvenicima, obrtnicima, poduzetnicima i slično. Isto tako, značajan segment je briga za naše najmlađe koji su naša budućnost, također nikad više nije ugovoreno vrtića i izgrađeno i to je ono što treba osigurati u narednom razdoblju, da svako dijete ima mogućnost da ide u vrtić – rekao je Gregurović te dodao kako će Vladina mjera vezana uz izgradnju centara za starije osobe biti značajna pomoć za tu dobnu skupinu.

– Republika Hrvatska je ugovorila 18 ovakvih domova, praktički jedan dom u svakoj županiji. Kad je natječaj krenuo i kad se vidjelo da će praktički po županiji biti jedan dom, Ljubica se obratila i razgovarali smo i dali podršku njenom projektu, stali smo iza nje i njene ideje i čestitam prvenstveno njoj i svim njenim suradnicima iz Općine Lobor. Moramo znati da je ideja krenula iz Općine Lobor – poručio je Gregurović te dodao kako su u Općini sve pripremne radnje napravili u najkraćem roku i izuzetno kvalitetno.

– Čestitam Ljubici i njenom timu, kao i resornom ministarstvu Republike Hrvatske koje je osmislilo takav program za domove. Vjerujem da će i u vremenu pred nama biti još ovakvih natječaja kako bi našim starijim sugrađanima osigurali kvalitetnu starost, ako nemaju mogućnost pobrinuti se sami za sebe – poručio je Gregurović.

sjever.hr

11.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.