Now Reading:
Međimurska popevka će, osim Palače, dobiti i svoj dan, 28. studenoga? Župan Posavec: Napravili smo sjajan iskorak u promociji naših vrijednosti
Full Article 5 minutes read

Međimurska popevka će, osim Palače, dobiti i svoj dan, 28. studenoga? Župan Posavec: Napravili smo sjajan iskorak u promociji naših vrijednosti

Zajednica hrvatsko kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i lokalni proizvođač tjestenine Marodi pokrenuli su inicijativu za proglašenjem Dana međimurske popevke te pokrenuli kampanju pod nazivom „Priča koja vrijedi svakog slova”, a cijela je priča novinarima predstavljena u četvrtak u Čakovcu.

Cilj je bio odrediti datum na koji će se svake godine provoditi brojne aktivnosti promocije popevke i tako osigurati međugeneracijski prijenos znanja, očuvanje popevke i njezina statusa na UNESCO-voj zaštićenoj listi. Podsjetimo, međimurska popevka uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2018. godine, a na tom će popisu ostati zaštićena sve dokle god se koristi.

Kampanjom „Priča koja vrijedi svakog slova“, međimurski proizvođač tjestenine Marodi želi dati svoj doprinos očuvanju Međimurske popevke i prijenosu znanja s generacije na generaciju. Marodi je izdao zbirku od pet knjiga, a svaka knjiga sadrži točan broj slova za stihove jedne popevke u obliku abecedne tjestenine za juhu. Limitirana kolekcija oživjela je pet popevki: Ljubav se ne trži niti kupuje, Dej mi, Bože, joči sokolove, Međimorje, kak si lepo zeleno, Vehni, vehni fijolica i Klinčec stoji pod oblokom.

Koji je datum odabran kao Dan međimurske popevke otkrio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da se čini doista mnogo kako bi se očuvao i promicao identitet Međimurja.

-Osobno smatram da je identitet nešto najvrjednije što jedan narod ili jedna regija može imati. Naš identitet se najviše očituje u kulturi, povijesti i tradiciji i kada danas pogledate po glavi stanovnika u Međimurju koliko se naših sugrađanki i sugrađana bavi nekom vrstom kulturnog amaterizma, koliko svaki poticaj ili svaka aktivnost našeg Muzeja ili bilo koje druge kulturne institucije izaziva interes javnosti, smatram da smo na dobrom putu i na svim poljima nastojimo to graditi i promicati – naglasio je Posavec.

Kazao je i kako postoji cijeli niz aktivnosti u interpretacijskim centrima diljem Međimurja jer svako mjesto, općina i grad mogu ispričati svoju priču o povijesti.

-Drago mi je da nam se u tom cijelom procesu pridružio i privatni sektor, uspješni poduzetnici koji su rekli da žele u okviru svojeg poslovanja učiniti nešto za svoj kraj, promicati njegove vrijednosti. Dosad možda najoriginalnija promocija naše kulture, popevke, naših priča i tekstova je kroz kvalitetni proizvod kojim se tvrtka Marodi bavi. U toj sinergiji dobijete knjigu, odnosno projekt kojim želimo zaštiti i promicati našu međimursku popevku. Ona je već na UNESCO-voj listi od 2018. godine i sada ćemo na temelju svega toga ići još korak dalje i Međimurska županija uputit će Županijskoj skupštini inicijativu da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke – istaknuo je župan Posavec.

Dodao je da će, ako i kada Skuština usvoji prijedlog, svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, obrazovnim i kulturnim institucijama uputiti dopis da kroz svoje aktivnosti obilježe edukativni dio o tome što za Međimurje, za međimurski identitet, za hrvatsku kulturu znači međimurska popevka.

-Mislim da smo napravili sjajan iskorak da promoviramo naše vrijednosti. Vjerujem da će se nakon odluke Skupštine uključiti sve obrazovne i kulturne ustanove našega kraja – zaključio je Posavec.

Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije naglasio je da su se u Zajednici uključili od prvog trenutka u inicijativu, oduševljeni idejom da se proglasi “Dan međimurske popevke”.

-Ova zbirka zorno prikazuje pet međimurskih popevki. Stvar je u tome da su se uključili ljudi koji imaju drugi pristup prema mlađoj populaciji i sve je rezultiralo time da su se međimurske popevke promovirale preko društvenih mreža – kazao je Buvač koji se apsolutno slaže s prijedlogom da se kao “Dan međimurse popevke” odredi 28. studeni.

Izrazio je i zadovoljstvo što će se na ovaj način međimurska popevka približiti djeci u vrtićima i školama.

Antun Marodi uime svoje tvrtke kazao je da mu je čast biti svih ovih godina dio očuvanja međimurske tradicije. O zbirci pjesama je rekao da se cijela tvrtka uključila u izradu dijela zbirke.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, koji ove godine obilježava 70. rođendan, naglasila je da ju posebno raduje što je cijeli projekt prilagođen mlađoj publici.

-Mi kao Muzej već godinama njegujemo međimursku popevku i raznim koncertima i postavima u Riznici Međimurja te raznim drugim aktivnostima i događanjima. Pomogli smo i u inicijativi smještanja međimurske popevke na UNESCO-vu listu. Zajedno sa Županijom pokrenuli smo inicijativu da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke, a čitav studeni ove godine da se obilježi kao Mjesec međimurske popevke, za što već izrađujemo program zajedno sa Županijom i Centrom za kulturu Čakovec – objasnila je Hrustek Sobočan.

a.kučić/sjever.hr
04.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.