Now Reading:
Gradonačelnica Cividini s predstavnicima udruga iz kulture potpisala ugovore o dodjeli sredstava u vrijednosti od 237 tisuća eura
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnica Cividini s predstavnicima udruga iz kulture potpisala ugovore o dodjeli sredstava u vrijednosti od 237 tisuća eura

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca u petak je održano potpisivanje ugovora s udrugama iz kulture temeljem Javnog poziva za dostavu prijedloga za financijske potpore projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju javnih potreba u područjima kulture, tradicijske kulture i umjetnosti na području Grada za 2024. godinu.

Ugovore je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisala s nekoliko reprezentativnih predstavnika udruga koje djeluju na području kulture, tradicijske kulture i umjetnosti, a kojima su putem Javnog poziva dodijeljena sredstva za projekte.

Udrugama je ukupno dodijeljeno 237.310,13 eura, a sufinancira se 86 projekata.

Kako je istaknula čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, kultura je u gradu Čakovcu, poznatom po bogatom društvenom životu, oduvijek bila od iznimne važnosti te kultura i umjetnost zauzimaju svoje posebno mjesto.

– Nažalost, pandemija je bila takva da je sve zajedno zastalo, ali mogu reći da smo već u 2023. godini nadmašili brojke prije pandemije, a danas potpisivanje ovih ugovora i brojka koja je prihvaćena u Gradu Čakovcu temeljem javnog poziva, govori o tome da se kultura ponovo budi i da nema straha, zahvaljujući ovim divnim ljudima punim entuzijazma da promoviraju i dalje kulturnu baštinu, ali i ime samo grada Čakovca – rekla je Cividini i dodala da je u Čakovcu po prvi put javni poziv za kulturu odrađen digitalnim putem te je zahvalila udrugama koje su prihvatile ovaj transparentni način rada.

Tako je za 2024. godinu pripremljeno 86 ugovora koji su „teški” 237.310,13 eura, što je 20 posto više nego prethodnih godina, kazala je.

– Svaka udruga može prijaviti najviše tri poziva te su, ovisno o sadržajima samih programa, određena i sredstva. Naravno da su svi programi prošli i verifikaciju Kulturnog vijeća. Za usporedbu, 2021. godine je preko javnog poziva bilo utrošeno svega 164.000 eura, a ovih dana utrošeno je skoro 240.000. Mislim da brojka govori o tome da Grad Čakovec cijeni rad naših udruga u kulturi i da nam je važna njihova prezentacija rada, djela i promocije grada – istaknula je gradonačelnica te zahvalila svima koji rade na tome, ali i potiču druge da budu aktivni u području kulture.

Predsjednik Kulturnog vijeća Grada Čakovca Dejan Buvač rekao je da se petero članova Vijeća trudilo na primjeren način bodovati udruge kako bi se došlo do iznosa koji će udruge zadovoljavati te da nitko nije izostavljen.

– Mislim da smo posao odradili pošteno. Član Kulturnog vijeća ne vrednuje projekt u kojem je u tijelu naručivanja ili je rodbinski povezan s tim tko je u tijelu odlučivanja u toj udruzi. Mnoge udruge su već započele sa svojim programima, tako da je važno da što prije krenemo s dodjelom sredstava – naglasio je Buvač.

Predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine „Zlatne ruke” Ana Vrbanec rekla je kako vjeruje da je posao povjerenstva bio izuzetno zahtjevan i odgovoran. Istaknula je pritom i dobru suradnju s Gradom.

– Moja Udruga s Gradom surađuje već 18 godina i uvijek sam ovdje dolazila kao u svoju kuću, u prostor gdje sam se osjećala ugodno kao doma, a to je zato što sam nailazila na razumijevanje i podršku, a pogotovo sada kada je gospođa Cividini gradonačelnica – poručila je Ana Vrbanec.

mlpetrinjak/sjever.hr
29.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.