Now Reading:
U Varaždinskim Toplicama potpisan ugovor za projekt Minerva vrijedan 17,2 milijuna eura
Full Article 6 minutes read

U Varaždinskim Toplicama potpisan ugovor za projekt Minerva vrijedan 17,2 milijuna eura

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić u srijedu su u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama potpisali ugovor za projekt „Unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva”, vrijedan 17,2 milijuna eura.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec sa suradnicima, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 17.240.000 eura s PDV-om, pri čemu bespovratna sredstva iznose 96,6 posto, odnosno 17.112.791,55 eura, dok će ostatak sredstava u iznosu od 65.276,66 eura sufinancirati Bolnica.

Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo turizma i sporta po javnom pozivu „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“, raspisanom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Podsjetimo, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice danas je najveća rehabilitacijska ustanova u Republici Hrvatskoj. Hotel Minerva izgrađen je 1981., prije više od 40 godina, a trenutno stanje objekta onemogućava zadržavanje tržišne pozicije vodeće ustanove za medicinsku rehabilitaciju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Denis Kovačić rekao je da je u zadnje četiri godine, s godinom koja je pred nama, u dosadašnje investicije u Bolnicu uloženo 430 milijuna kuna, odnosno više od 55 milijuna eura. Otkad postoje Minerva i Bolnica, nije bilo toliko uloženih sredstava, istaknuo je.

–Prije nekoliko mjeseci smo svjedočili puštanju u rad jednog potpuno novog objekta, to je naš Spinalni centar, Nacionalni centar za liječenje i rehabilitaciju bolesti kralježnice, koji je sada u punoj funkciji, a ovo potpisivanje ugovora kojemu danas svjedočimo, znači da su pred nama slatke brige. Mi smo puno toga naučili kroz proteklih nekoliko godina jer smo paralelno provodili sve projekte energetske obnove u uvjetima COVID krize. Radili su građevinari, bili su pacijenti u objektima kao i u ovome i svakako nije bilo lako. Nešto slično nas čeka u narednim mjesecima – kazao je ravnatelj Kovačić i dodao da će se Minerva morati zatvoriti na kraće vrijeme zbog velikog opsega poslova koji će se izvoditi po fazama.

Zahvalio je pritom svojim suradnicima i svom osoblju, ali i korisnicima, pacijentima koji su strpljivo prolazili kroz dosadašnje projekte energentske obnove u izvanrednim uvjetima, znajući da će svako ulaganje značiti bolju, kvalitetniju i ljepšu bolnicu. Dodao je i da svega toga ne bi bilo da Vlada nije prepoznala važnost tih projekata i osigurala dodatna sredstva.

–Ja sam dugo u sustavu zdravstva i vezano za zdravstveni turizam, ovo je prvi puta da su se specijalne bolnice i lječilišta uopće mogla prijaviti na jedan bilo kakav poziv i natječaj, uvijek je bilo nekakvih problema, odnosno razloga da nas se eliminira. Stoga, hvala ministrici i Vladi jer dobiti danas 17 milijuna eura i nastaviti ono što smo započeli, to je nešto što možda ovaj trenutak nismo svjesni, ali bit ćemo kad budemo rezali vrpcu i kad sve to pustimo u rad – zaključio je ravnatelj.

Projektom će biti obuhvaćeno uređenje svih etaža, odnosno uređenje interijera 53 smještajne jedinice. Predviđena je rekonstrukcija unutarnjih i vanjskih bazena, rekonstrukcija kuhinje, uređenje recepcije, lobija, trga, uvođenje interneta u sve prostorije i niz drugih zahvata.

Kako je rekao varaždinski župan Anđelko Stričak, Specijalna bolnica se razvija kao centar hrvatskog zdravstvenog turizma, o čemu najbolje govore investicije – obnova Minerve, izgradnja Spinalnog centra i pripreme za unutarnje uređenje Minerve.

–Varaždinske Toplice poznate su kao toplice, kao lječilište i tu su se 90-ih godina liječili mnogi naši branitelji, a ono što su uvijek isticali su dobrota i ljepota duše uposlenika jer često im je ta topla riječ značila daleko više nego terapija – istaknuo je Stričak i dodao da je turizam sve važnija grada gospodarstva, o čemu govore brojke.

–Prošle godine smo ostvarili 240 tisuća noćenja, a ove ćemo godine, siguran sam, tu brojku premašiti. Prema mojoj procjeni, u sljedećih pet godina Varaždinska županija bit će turistička top destinacija. Treba naglasiti da svih tih investicija ne bi bilo da se netko nije potrudio osigurati sva ta sredstva, a to su predsjednik hrvatske Vlade i resorni ministri, stoga zahvaljujem premijeru Plenkoviću i ministrici Brnjac, naravno i njihovim suradnicima, na svim tim sredstvima – kazao je župan.

Dodao je da je, paralelno s time, Županija u suradnji s Gradom i Bolnicom pripremila još jedan projekt, a to je Aquae Iasae – grad na vodi, za koji se još moraju osigurati sredstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da je Specijalna bolnica u Varaždinskim toplicama s više od 700 djelatnika i 1000 pacijenata dnevno jedna od najvećih u Hrvatskoj.

–Svi vidimo koliko je to veliki značaj i veliki gospodarski zamašnjak za Varaždinsku županiju, ne samo zato što ćemo ulagati u samu Specijalnu bolnicu, već i zato što Specijalna bolnica povlači i razvoj malih i srednjih poduzetništva cijele Varaždinske županije – rekla je ministrica i čestitala ravnatelju Kovačiću, županu Stričaku i gradonačelnici Ratković na uspješno prijavljenom projektu koji znači ulaganje u cjelogodišnji zdravstveni turizam.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog velikog ugovora.

–To pokazuje najbolje napore i Vlade RH koja je na čelu s premijerom osigurala sredstva iz NPOO-a za niz bespovratnih potpora vrijednih preko 6,3 milijarda eura i jedan značajan dio toga otpada i na ulaganje u turizam. Ovaj ugovor će značit puno i za zapošljavanje lokalnih ljudi, lokalnih radnika, ali naročito za trgovinu s robom lokalnih OPG-ova, malih i srednjih poduzetnika koji će opskrbljivati ovaj objekt i, naravno, za dolazak turista i veliki broj noćenja – kazao je i dodao da je samo iz NPOO-a dosad na području Varaždinske županije potpisano više od 20 ugovora vrijednih preko 80 miliona eura.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković kazala je da se teži tome da Varaždinske Toplice budu meta kontinentalnog turizma, ali ne samo Varaždinske županije, nego i cijele Lijepe naše.

–Hvala svima koji su radili na ovome projektu, od velikog nam je značaja i veselim se danu kada ćemo biti ovdje na otvaranju vrpce. Moram napomenuti da mi i kao Grad i kao jedinica lokalne samouprave pripremamo cijelu našu destinaciju uz Minervu da bude 4+ zvjezdice – poručila je gradonačelnica Ratković.

m.lončar/sjever.hr
20.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.