Now Reading:
Međimurska Udruga „Mlada pera” ovaj mjesec započinje novi natječaj za sve školarce: Bit ću faca – bit ću humo’rista’!
Full Article 3 minutes read

Međimurska Udruga „Mlada pera” ovaj mjesec započinje novi natječaj za sve školarce: Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Međimurska Udruga „Mlada pera” ovaj mjesec započinje novi natječaj za sve osnovnoškolce i srednjoškolce RH: Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Iz Udruge su tom prilikom djeci poručili:

– Djeco, dajte da se i mi smijemo! Pošaljite nam svoje smiješne radove u bilo kojoj književnoj formi, mi predlažemo neke:

Aforizmi su kratka književna forma (najčešće jedna do tri rečenice) u kojoj se na duhovit i neobičan način iznose mudre misli, doživljaji ili zapažanja. Aforizam u prvom dijelu nešto nagovještava, ali u nastavku i na njegovom kraju događa se nešto drugačije ili potpuno suprotno od očekivanog, kao recimo u dječjem aforizmu “Moja sestra je opet položila razred odličnim uspjehom – sve same petice. Ona to meni namjerno radi!”. Ova književna vrsta može predstavljati i pouku, savjet ili modernu poslovicu. Anegdote pak je odlično opisao A. G. Matoš: “Anegdota je kao ključanica kroz koju se više vidi nego kroz širom razjapljena vrata!”. Dodajmo k tome još humoreske i satiru pa stavimo djecu pred pravi izazov: okušati se u najtežoj književnoj formi – navode iz Udruge.

U suradnji s članovima Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) odabrat će najbolje za objavu u zborniku humora u nakladi udruge Mlada pera i u almanahu UHAH-a.

Dakle, u ovom natječaju osnovnoškolci i srednjoškolci pišu aforizme, anegdote, satiru, ironiju, humorističke literarne radove, a primaju se i karikature među kojima će također izabrati najbolje.

– Radovi mogu biti na kajkavštini, čakavštini ili štokavštini, odnosno standardu, zapravo još poželjnije nestandardu, onom šatrovačkom ili onom žargonskom; shvatili ste poantu, važno nam je da je smiješno. Primamo i radove na jezicima nacionalnih manjina uz obavezan prijevod – navode iz Udruge Mlada pera.

Ciljevi koji se postižu provedbom predloženog projekta su poticanje kreativnosti i literarnog izričaja osnovnoškolaca i srednjoškolaca te pobuđivanje interesa prema hrvatskom jeziku i humorističnoj književnosti kroz igre riječima, vježbanje moždanih vijuga u razumijevanju pročitanog/napisanog te kako zadani sadržaj napisati na drugačiji način a da se ne promijeni smisao, jačanje vedrog duha, optimizma i boljeg raspoloženja te vraćanje osmijeha na lica, traženje talenata za podmladak koji bi nastavio njegovati humoristično-satirični izričaj te nagrađivanje najboljih učenika i njihovih radova objavom u zborniku u nakladi Udruge Mlada pera i uvrštenjem u publikacije – zbornike/almanahe UHAH-a i u magazin humora i satire.

Svi detalji natječaja nalaze se na web stranici Udruge, a polaznike osnovnih i srednjih škola u Međimurju podsjećaju da se bira i Najsmješnija facu Međimurja. Detalji za Facu Međimurja također se nalaze na web stranici Udruge.

sjever.hr
10.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.