Now Reading:
Međimurskoj županiji odobreno 6,6 milijuna eura za obnovu dvorca Feštetić – Posavec: Drago mi je da smo barem jednu od nepravda koje država radi Međimurju uspjeli ispraviti
Full Article 3 minutes read

Međimurskoj županiji odobreno 6,6 milijuna eura za obnovu dvorca Feštetić – Posavec: Drago mi je da smo barem jednu od nepravda koje država radi Međimurju uspjeli ispraviti

Još jedan veliki uspjeh Međimurske županije kada je riječ o turizmu – za projekt obnove dvorca Feštetić u Općini Pribislavec, a preko natječaja koje je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta, Županija će dobiti 6,6 milijuna eura!

-Veliki uspjeh koji je jedan mali, ali snažan, odgovoran i predan tim uspio ispraviti nepravdu i udarac koji nam je nanesen. Mi smo kao Međimurska županija s našim ustanovama i partnerima, jedinicama lokalne samouprave prijavili nekoliko projekata za natječaj javne turističke infrastrukture. Među ostalim, prijavili smo obnovu Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, Interpretacijski centar sv. Jeronima u Štrigovi, Centar cekeraštva u Nedelišču, Međimursku popevku u Donjoj Dubravi, muzej u Prelogu i obnovu dvorca Feštetić u Pribislavcu – rekao je u četvrtak župan Matija Posavec.

Dodao je da su rezultate natječaja čekali mjesecima uvjereni da će po svim kriterijima, po vrijednostima, baštini, ulaganju, statusu i povijesnoj znamenitosti, upravo obnova dvorca Feštetić u Pribislavcu biti prioritet.

-Kada smo dobili rezultate natječaja, tada je prošla obnova Hiža međimurske popevke u Donjoj Dubravi, i naravno digli smo dvije ruke za to, bili smo sretni, 5,5 milijuna eura će biti revitalizacija Pichlerovog dvorca, odnosno zgrade u Donjoj Dubravi i to će biti interpretacijski centar međimurske popevke, pošto je od 2018. godine popevka pod zaštitom UNESCO-a. Međutim, kada smo išli analizirati rezultate tog natječaja, tada je skinut jedan bod za obnovu dvorca u Feštetićima na neargumentiran način jer se radilo o tome da taj prostor ne priča prirodne vrijednosti ili nešto slično. Odlučili smo tada da ćemo učiniti sve da podnesemo žalbu i prigovor, da to nije korektno i nije fer, poslali smo taj prigovor na daljnje postupanje i taj prigovor je usvojen – istaknuo je župan.

Naglasio je i kako su od početne situacije, kada nisu dobili dovoljan broj bodova, došli na rezervne liste, svojim pametnim argumentima, kvalitetnim projektom i prigovorima, uspjeli ishoditi odluku o financiranju u 100-postotnom u iznosu od 6,6 milijuna eura.

-Na temelju te odluke, kaštel u Pribislavcu s engleskim vrtom, s interpretacijskim centrima te obnovom interijera i eksterijera bit će u sjaju naše povijesti i naše kulture – rekao je Posavec.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu, naglasivši kako je iznimno važno da je Županija kaštel preuzela na sebe.

-Imamo kompetencija, kapaciteta, znanja i iskustva da smo vrlo pažljivo vodili računa o tome da taj projekt prođe. Nakon svih administrativnih odluka o financiranju i potpisivanja ugovora ćemo to revitalizirati i nakon toga vratiti mještanima Pribislavca i Općini taj dvorac na upravljanje. Mislim da je ovo velika stvar, 6,6 milijuna eura nije mali novac, obnova još jedne naše povijesne znamenitosti koja jača naš identitet, kulturnu baštinu i našu povijest i drago mi je da smo barem jednu od nepravda koje država radi u Međimurju uspjeli ispraviti, promijeniti i napraviti rezultate na najbolji mogući način – zaključio je župan Posavec.

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić zahvalio je županu i Županiji što su prepoznali dvorac Feštetić kao jedan od trenutno najvažnijih kulturnih projekata na području Međimurske županije. Kazao je da će realizacija projekta biti „trnovita”, kao što je bio i cijeli put do današnjeg dana, ali je naglasio kako vjeruje da će svi partneri, Međimurci i svi turisti biti izuzetno zadovoljni.

a.kučić/sjever.hr
07.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.