Now Reading:
Kod dvorca Trakošćan uskoro pravo, a ne prazno jezero – nastavljeni radovi vrijedni 2,5 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Kod dvorca Trakošćan uskoro pravo, a ne prazno jezero – nastavljeni radovi vrijedni 2,5 milijuna eura

Radovi na nastavku čišćenja jezera Trakošćan nastavljeni su, a u ponedjeljak se intenzivno krenulo s vađenjem sedimenta, a radovi bi trebali završiti do kraja lipnja.

Rekao je to direktor Hrvatskih voda – Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, Milan Rezo.

-Paralelno s radovima vađenja nataloženog sedimenta u jezeru Trakošćan, Hrvatske vode provode radove na sanaciji erozija, odnosno klizišta obale na jezeru Trakošćan, tako da ćemo i te radove dovršiti negdje u predviđenom roku, do kraja lipnja – kazao je Rezo.

Ukupna vrijednost radova dogovorena je prošle godine u kolovozu, temeljem osnovnog ugovora, na 2,5 milijuna eura.

-Za ovu godinu je ostalo 2,134 milijuna eura, s obzirom da je ovih 360 tisuća eura utrošeno u pripremne radove na jezeru Trakošćan koji su se odnosili na izgradnju servisnih, odnosno gradilišnih puteva od jezera do deponije te na uređenju deponije gdje mislimo deponirati tih 201 tisuću kubika sedimenta. Sve financiraju Hrvatske vode, a ono što je novost u 2024. godini je da su Hrvatske vode taj projekt prijavile za nastavak financiranja iz NPOO-a i vjerujemo da ćemo to i ostvariti – istaknuo je Rezo.

U ovom trenutku na gradilištu je deset dempera, dva bagera duge ruke 24 metra, dva bagera ruke 18 metara i jedan bager dužine ruke od 12 metara, zajedno s kamionima koji dopremaju građevinski materijal za obnovu gradilišnih, odnosno servisnih puteva za normalno funkcioniranje i odvoz sedimenta od jezera do deponije.

-To što može biti eventualna prepreka, naravno što ne možemo predvidjeti, su vremenske prilike, odnosno neprilike. Ukoliko budu padaline izraženije, morat ćemo stati s radovima jer ovaj servisni, odnosno gradilišni put nije predviđen da izdrži takve nepogode, pa ćemo nastaviti kad se ukaže najbolje vrijeme, odnosno sušti period – izjavio je Rezo.

Na pitanje kada bi jezero Trakošćan ponovo moglo biti pravo, a ne prazno jezero, odgovorio je da to ovisi o količini padalina početkom jeseni.

-Budu li značajnije padaline, vrlo brzo možemo jezero napuniti jezero jer uz padaline od 20 milimetara na kvadratni metar, odnosno 20 litara na kvadratni metar, mi u jezeru nakupimo između 15.000 i 17.000 kubika. Ukupan volumen akumulacije jezero Trakošćan je 500.000 kubika, znači 20 do 25 dana, kišnih, kroz zimu i mi smo napunili jezero Trakošćan – naglasio je Rezo.

Što se tiče ostalih radova koji su vezani uz Trakošćan, Dvor Trakošćan, odnosno Ministarstvo kulture i medija paralelno s Hrvatskim vodama izvode radove na sanaciji staza, a otprilike na sredini, na najužem dijelu jezera Trakošćan, predvidjeli su i gradnju visećeg mosta.

a.kučić/sjever.hr
27.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.