Now Reading:
Mladi na vojnoj obuci dobivat će naknadu i bilježit će im se radni staž, a ova četiri grada su izvjesni centri u koje će ih se slati
Full Article 2 minutes read

Mladi na vojnoj obuci dobivat će naknadu i bilježit će im se radni staž, a ova četiri grada su izvjesni centri u koje će ih se slati

Gostujući u Studiju 4 na HRT-u, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, potvrdio je da se najozbiljnije razmatraju vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru kao moguća mjesta budućih centara obvezne vojne obuke. Iako je u konkurenciji desetak potencijalnih centara, ova četiri grada trenutno se nude kao optimalna rješenja. U njima će prema već ranijim najavama mladi stjecati temeljne vojne vještine, dok se još uvijek dogovaraju posljednji detalji vojne obuke, za koju se govori da će trajati tri mjeseca.

– Kao što je već ministar sam komunicirao s javnošću, tri mjeseca su optimalno vrijeme u kojem bi se moglo zadovoljiti potrebe vojnog obučavanja, a što se tiče lokacija, ove četiri koje se spominju jesu među desetak oni koje se razmatraju. Znači, nisu izdvojene i određene i nije još definirano do kraja – rekao je Hrg.

Državni tajnik potvrdio je i da će ročnici mjesečno dobivati novčanu naknadu u iznosu od 700 eura.

– Nama je cilj da ročnici, kao što je i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dobivaju naknadu. Ona sada iznosi toliko, pa se s tom brojkom i barata. Nadamo se da će ona biti i veća i da će rasti. U svakom slučaju, svakako će biti naknade. Trebao bi period proveden na vojnoj obuci ići i u radni staž. To su u principu većinom pričuvnici. Ti svi ljudi koji završe temeljnu vojnu obuku kasnije se raspoređuju u pričuvni sastav kao i sada. Svi ročnici, sve osobe starije od 18 i mlađe od 55 godina muškog spola su vojni obveznici i danas – ističe Hrg.

Konačni prijedlog modela vojne obuke bit će uskoro u potpunosti definiran.

Trenutno se još razrađuje. Ministarstvo obrane zajedno s glavnim Stožerom, gdje se također, u okviru Ministarstva obrane na dnevnoj bazi raspravlja o ovoj temi, analiziraju sve što je potrebno i kada dođe trenutak, ići će se prema Vladi Republike Hrvatske. Dakle, Vlada je ta koja dalje pokreće priču prema njezinoj realizaciji – zaključio je Hrg.

sjever.hr/hrt.hr
25.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.