Now Reading:
Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: tko neće imati godišnji program održavanja plaćat će i do pet puta skuplju pričuvu
Full Article 2 minutes read

Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: tko neće imati godišnji program održavanja plaćat će i do pet puta skuplju pričuvu

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Najveće novosti koje donosi odnose se na konačno propisivanje iznosa minimalne pričuve, ali i uvođenje sankcija za one zgrade koje ne donesu godišnji program održavanja.

Godišnji program održavanja postat će obvezni dokumenti u kojem će biti izraženi svi financijski detalji troškova održavanja zgrade, a temeljem kojeg će se određivati i visina pričuve. Kako prenosi tportal, godišnji program održavanja zgrade sadržavat će planirane troškove, a to su: obvezni radovi, redovito održavanje (mali popravci), hitni popravci, nužni popravci (radovi koji se poduzimaju na nalog građevinskog inspektora), izvanredno održavanje, usluge (pogonski troškovi, režije…), troškovi osiguranja i ostali troškovi.

Prijedlogom Zakona o upravljanju i održavanju zgrada predviđene su i sankcije u obliku daleko većeg iznosa obvezne pričuve u slučajevima neprihvaćanje plana održavanja. Visinu pričuve određuju suvlasnici zgrade natpolovičnom većinom glasova prema neto površini stambenog prostora, a dogovoreni iznos u konačnici ovisi o financijskim mogućnostima stanara i programu upravljanja zgradom.

Prema prijedlogu novog Zakona minimalni iznos zajedničke pričuve po metru kvadratnom korisne površine stana godišnje bi trebao iznositi 0,54 posto etalonske cijene građenja, a nju objavljuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne. Od prosinca 2022. etalonska cijena gradnje iznosi 993 eura po kvadratu stana, a to znači da je minimalna mjesečna pričuva 0,44 eura (993 eura x 0,54 posto : 12 mjeseci). Tako bi, primjerice za stan od 50 kvadrata minimalna mjesečna pričuva trebala iznositi 22 eura.

U slučaju da zgrada nema godišnji plan održavanja, slijede sankcije, a one podrazumijevaju čak pet puta više iznose pričuve za suvlasnike, odnosno 2,2 eura za kvadrat stana. Ovim izračunom, za stan od 50 kvadrata pričuva bi iznosila 110 eura.

Foto: ilustracija
sjever.hr/tportal.hr
23.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.