Now Reading:
NASTAVAK SURADNJE Krapinsko-zagorska županija potpisala sporazum o financijskoj potpori Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji
Full Article 3 minutes read

NASTAVAK SURADNJE Krapinsko-zagorska županija potpisala sporazum o financijskoj potpori Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji

Župan Željko Kolar u četvrtak je potpisao Sporazum o financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Hrvatskoj zajedno sa predsjednicom Vijeća, Jasnom Vojnić.

Nastavak je to suradnje, a kako je istaknuo župan Kolar, veliko mu je zadovoljstvo na ponovnom potpisivanju sporazuma s obzirom na to da se isti takav potpisao i prošle godine.

– Imao sam se prilike sam uvjeriti u Subotici koliki je angažman naših ljudi kroz Hrvatsko nacionalno vijeće, koliko sjajnih projekata se provodi, koliko se truda ulaže da se očuva hrvatski identitet u Republici Srbiji, koliko se ulaže emocija da se kulturna baština i povijest Hrvata na tom prostoru održi. Smatrao sam da takvi ljudi, koji rade takav posao, moraju imati malo čvršću pomoć matične države – rekao je župan.

Ujedno se osvrnuo i na svoj prijedlog Hrvatskoj zajednici županija da potpišu sporazum o suradnji, prema kojem bi sve županije sufinancirale rad Hrvatskog nacionalnog vijeća.

– To smo donijeli odluku na sjednici Izvršnog odbora Zajednice županija i onda smo potpisali taj sporazum u Subotici. Dogovorili smo da ćemo i pružati pomoć studentima i učenicima kroz stipendiranje – rekao je Kolar te istaknu kako vjeruje i nada se da će na taj način pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću da se još dodatno ekipira jer posao koji oni rade iziskuje puno veći broj ljudi.

Župan je ujedno kazao kako ovime žele poslati poruku da svi u Republici Hrvatskoj žele da Srbija uđe u Europsku uniju, navodeći kako ona prvo mora proći određenu proceduru kao što je prošla i Hrvatska.

– To znači i da se na europski način, po europskim mjerilima mora odnositi prema svojim nacionalnim manjinama. Srpska nacionalna manjina ima zagarantiranu zastupljenost u Hrvatskom saboru, a isto tako očekujemo, a u krajnjoj liniji to bi trebao biti i jedan od uvjeta podrške ulasku Republike Srbije u Europsku uniju, ne kao ucjena, nego kao standard, da se hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji osigura direktan ulazak u Skupštinu Srbije – poručio je Kolar te kazao kako se nada da će demokracija u Srbiji doći na tu razinu i na taj način odnositi prema svim nacionalnim manjinama.

Da je današnji sporazum poseban za Hrvatsko nacionalno vijeće istaknula je Jasna Vojnić, navodeći kako je upravo župan Željko Kolar bio inicijator nove stepenice za Hrvate u Republici Srbiji.

– Hrvatsko nacionalno vijeće sa svih razina Republike Srbije, od državne, lokalne i autonomne pokrajine Vojvodine, dobiva godišnje 180 tisuća eura proračuna. S ovim potpisivanjem sporazuma, Hrvatsko nacionalno vijeće, odnosno krovna institucija, dobit će još dva ovakva proračuna – rekla je Vojnić te dodala kako će time dobiti na vremenu i ljudskim resursima te se baviti razvojnim programima.

– Ovo je za nas izuzetno veliki korak jer ćemo se moći baviti, razvijati sve naše ideje, projekte provoditi u djelo. Zadnjih godina povećava se podrška Republike Hrvatske na način da sada možemo biti uistinu krovna institucija Hrvata u Republici Srbiji, a ne na razini neke udruge kako bismo to bili da se financiramo samo iz proračuna Republike Srbije – rekla je Vojnić navodeći kako svoj opstanak moraju osigurati zahvaljujući matičnoj domovini s obzirom da Srbija još uvijek nije razvila politiku spram nacionalnih manjina.

– Dok se to ne dogodi, ova podrška matične domovine je ključna za nas – poručila je Vojnić.

n.p.bajz/sjever.hr

15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.