Now Reading:
Hoće li sjever Hrvatske uskoro biti centar zdravstvenog turizma?
Full Article 4 minutes read

Hoće li sjever Hrvatske uskoro biti centar zdravstvenog turizma?

Na posljednjem sastanku Vlade Republike Hrvatske i župana uključenih u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske, premijer Andrej Plenković uručio je prve odluke o financiranju projekata lječilišnog i wellness turizma iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Tom je prilikom premijer Plenković varaždinskom županu Anđelku Stričaku uručio odluku o financiranju projekta za unaprjeđenje kvalitete smještaja i sadržaja Hotela Minerva Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice vrijednu 17,1 milijun eura, dok je krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru uručio odluku o financiranju projekta obnove vanjskih bazena i gradnje hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice vrijednu 16,5 milijuna.

Nastavak je to velikih investicija u zdravstveni i wellness turizam na području sjevera Hrvatske, koji svake godine sve više raste i ostvaruje sve bolje turističke brojke.

Investicije u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice traju već niz godina pa je tako nakon energetske obnove zgrada, protekle godine otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježničke moždine vrijedan 18 milijuna eura.

Novim projektom rekonstruirati će se i opremiti unutrašnjost hotela Minerva, rekonstruirati će se unutarnji i vanjski bazeni te je predviđena i obnova trga s amfiteatrom.

– S ovim ulaganjem vrijednim više od 17 milijuna eura, ukupna ulaganja u Specijalnu bolnicu iznosit će oko 56 milijuna eura ili 420 milijuna kuna. To najbolje govori o opsegu ulaganja u topličku bolnicu, u kojoj je prošle godine premijer Plenković otvorio i objekt Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Bez kvalitetno pripremljenih projekata putem kojih smo povukli bespovratna sredstva Europske unije to zasigurno ne bi bilo moguće. Varaždinske Toplice razvijamo kao centar zdravstvenog turizma Republike Hrvatske – poručio je župan Stričak.

Nakon potresa – novi hotel i Nacionalni centar

Investiralo se i na području Krapinsko-zagorske županije, i to u dvije Specijalne bolnice – onu u Stubičkim Toplicama i onu u Krapinskim Toplicama, koje su zadobile oštećenja prilikom zagrebačkog potresa.

Tako je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice prošle godine završena sanacija hidroterapije u zgradi Maksimilijan i sanaciji ravnog krova iznad hidroterapije, a novim dodijeljenim sredstvima obnoviti će se vanjski bazen i izgraditi hotel s pet zvjezdica. Projekt obuhvaća natkrivanje vanjskog bazena koji će moći biti u funkciji svih 365 dana u godini i gradnju novog lječilišnog hotela na razini 5 zvjezdica, na dva kata i 36 soba.

Dodajmo da je vrijednost projekta inače 17,6 milijuna eura, pa će ostatak od 1,1 milijun eura osigurati sama Specijalna bolnica i Županija kao njen osnivač.

– Ovo je veliki događaj za zdravstveni turizam Krapinsko – zagorske županije, za sjajne djelatnike Specijalne bolnice Stubičke Toplice, ali naravno i za sve pacijente koji dolaze ovdje na rehabilitaciju u bolnicu. Nakon što smo 2021. godine našim sredstvima izgradili vanjski bazen sada idemo dalje i pokazujemo da imamo jasnu viziju, točno znamo što želimo i imamo ljude koji to mogu i ostvariti. Ako postoji jasan cilj i sjajan tim, onda ni odličan rezultat ne može izostat – rekao je tom prilikom župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Velike investicije, ali i planovi, u tijeku su u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. U bolnici trenutno traju radovi na sanaciji štete od potresa, odnosno, u tijeku je cjelovita obnova novog bolničkog objekta, rekonstrukcija kotlovnice i glavne toplinske stanice i zamjena dotrajalih klima komora.

U planu je i cjelovita obnova stare zgrade bolnice, te izgradnja Nacionalnog centra za rehabilitaciju srca i mozga, za koji je župan Kolar, upravo na nedavnom sastanku u sklopu Razvojnog sporazum za Sjever Hrvatske, istaknuo kako se radi o prioritetu te strateškom i najvećem projekt Krapinsko-zagorske županije, navodeći kako bi trebao biti i strateški projekt Republike Hrvatske.

– Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice jedina u Hrvatskoj provodi rehabilitaciju pacijenata s traumatskom ozljedom, a ovdje svoju rehabilitaciju ostvaruju i najteži bolesnici s raznim neurološkim oboljenjima. Ona je od nacionalnog značaja kako po širini, opsegu i kvaliteti zdravstvenih usluga, tako i po svojoj dugoj tradiciji, educiranim kadrovima i dobro organiziranim rehabilitacijskim programima – istaknuo je župan Kolar.

n.p.bajz/sjever.hr

11.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.