Now Reading:
BUNA TRAJE! Spektakularno uprizorenje Bitke kod Stubice pratilo gotovo 20 tisuća posjetitelja
Full Article 5 minutes read

BUNA TRAJE! Spektakularno uprizorenje Bitke kod Stubice pratilo gotovo 20 tisuća posjetitelja

Povijesna bitka, koja je „pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja te su u subotu, 10. veljače, tisuće posjetitelja ponovno imale priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova predvođenih Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Povijesna „bitka nad bitkama” rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža Donja Stubica, a zajedno s Turističkom zajednicom područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, pripremljen je spektakl u kojem su uživali brojni domaći i strani posjetitelji.

Kako je rekao predsjednik udruge Družba vitezova Zlatnog kaveza Ivan Štefek, ove godine Seljačka buna odigrala se s istim brojem sudionika na bojnom polju kao i lani, 250, a ni broj posjetitelja nije se smanjio u odnosu na prošlogodišnje jubilarno uprizorenje – u Donju Stubicu je stiglo između 15 i 20 tisuća posjetitelja.

– U Seljačkoj buni sudjeluju brojne udruge iz Hrvatske te po dvije iz Mađarske, Slovačke i Slovenije. Za našu publiku imamo program i kod dvorca Golubovca, malo smo raširili događanja jer, na pet tisuća stanovnika Stubice, dođe više od 15 tisuća posjetitelja. Veliki je to broj pa smo rasporedili tako da se svi snađu, a ono što je najvažnije, da ih dobro ugostimo jer smo ipak mi Stubičanci dobri domaćini – rekao je Štefek.

Realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu održan je na bojnom polju kod dvorca Stubički Golubovec, gdje su statisti i sudionici rekonstruirali događanja iz Seljačke bune iz davne 1573. godine, koja je obilježila hrvatsku prošlost.

Ponosni na Seljačku bunu

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić kazao je da su dobra organizacija i dobra posjećenost manifestacije već prešle u tradiciju te da su Stubičanci ponosni na Seljačku bunu.

– Seljačka buna nama nije samo manifestacija, nego način života. Mi Seljačku bunu zapravo živimo tijekom cijele godine i izuzetno nam je bitno da Buna ostane u sjećanjima mladih i današnjih posjetitelja u Donjoj Stubici, želimo da se zabave, da nešto popapaju, ali i da nešto nauče o povijesti Donje Stubice, Krapinsko-zagorske županije, pa i Hrvatske – rekao je Gospočić i dodao da u ovogodišnjoj Buni sudjeluje treći Gubec.

– To je treći Gubec u zadnjih 16 godina. Nažalost, naš prvi Gubec je umro, morali smo ga zamijeniti i tu je uskočio Krešimir Končevski koji je sam napomenuo da je to njegova privremena funkcija i u dogovoru s njim vratili smo Gupca kući u Gornju Stubicu našemu Igoru Frajtagu – kazao je gradonačelnik i poručio da je Gubec još spremniji i jači nego inače.

Matiju Gupca ove je godine tako utjelovio Igor Frajtag koji nam je uoči Bitke otkrio da taktika protiv Tahija uvijek mora biti nova.

– Prilično se zna dobro snajti, tak i mi kmeti moramo biti inovativni u tomu da ga se napokon rešimo, da se rešimo tih daća, poreza i tlačenja. Bunu smo zdigli jer to više nemremo trpeti, naše življenje je jedna obična sramota, više nema nazaj, mi smo ko životinje sterane u ćošak i sad smo najjači. Kmeti kad zgubiju strah i kad više nema nazaj, nemaju kaj zgubiti, onda su najjači. Nadamo se da budemo ove godine uspeli Tahija stisnuti i potući jemput zanavek i da budu došle sve naše pravice – poručio je Gubec.

Spektakularna manifestacija

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo jedna od najvećih manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije.

– Manifestacija je brendirana i ove godine traje već tri tjedna. Imali smo Pohod na Cesargrad, gdje je Buna i počela i gdje smo pobijedili, pa Puntanje kmetov, ali ovo je ipak centralni događaj. Očekujemo 20-ak tisuća posjetitelja u jednom danu, to je broj za respekt. Naravno da su na području županije popunjeni svi smještajni kapaciteti. Ovakve manifestacije su dodatna ponuda gostima u našim hotelima koji su stigli iz ovih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije. Gosti nam dolaze ciljano baš na ovu manifestaciju – rekao je župan Kolar i dodao da su Zagorci ponosni na Seljačku bunu i na zagorske ljude koji su još 1573. godine znali da se treba boriti za pravicu.

Ovu veliku manifestaciju posjetio je i predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin.

– Ovo je 16. manifestacija nečega o čemu učiš u osnovnoj i srednjoj školi, pa onda i na fakultetu. Lijepo je doći osobno ovdje, vidjeti gdje je to sve bilo i osjetiti da taj duh Bune u Zagorju traje i dan-danas. Zagorje je Hrvatskoj dalo jako puno boraca za slobodu i drago mi je da i danas o slobodi možemo govoriti na pravome mjestu, a to je ovdje – stubički kraj, Hrvatsko Zagorje – rekao je Grbin.

Dodajmo da je uz spektakularnu Bitku kod Stubice, za posjetitelje pripremljen i srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda te glazbeni program.

mlpetrinjak/sjever.hr
10.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.