Now Reading:
Ministarstvo poljoprivrede sufinancirat će cjelovitu projektno-tehničku dokumentaciju Distributivnog centra za meso koji bi se trebao graditi u poslovnoj zoni Čret u Križevcima
Full Article 4 minutes read

Ministarstvo poljoprivrede sufinancirat će cjelovitu projektno-tehničku dokumentaciju Distributivnog centra za meso koji bi se trebao graditi u poslovnoj zoni Čret u Križevcima

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke održan je radni sastanak župana Darka Korena i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, na temu aktualnih projekata i aktivnosti u sektoru poljoprivrede i stočarstva.

Glavna tema bio je projekt Distributivnog centra za meso koji ima značaj strateškog projekta na regionalnoj razini u razvoju poljoprivrede i pokretanju gospodarske aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji i susjednih županija.

Župan Koren uvodno je zahvalio ministrici Vučković na prihvaćanju inicijative sastanka i predloženih tema koje su od velikog značaja za Koprivničko-križevačku županiju, orijentiranu na poljoprivredu i stočarstvo. Naglasio je kako je Županija kao prijavitelj i nositelj projekta, koji je prijavljen za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske, poduzela niz koraka u smjeru stvaranja potrebnih administrativnih okvira za daljnji razvoj projekta.

Između ostalog, Županija je u proteklom razdoblju osigurala i bespovratna sredstva resornog ministarstva kojima je sufinancirala izradu projektno-tehničke dokumentacije: Studije izvodljivosti, Analize troškova i koristi te Idejnog projekta, istaknuo je župan te dodao kako će povezivanje proizvođača i brendiranje autohtonih proizvoda omogućiti bolji plasman i konkurentnost na tržištu, ali i ojačati sustava kvalitete u proizvodnji i obradi mesa.

Detalje projekta ministrici Vučković je izložio pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac koji je kazao kako je izgradnja Distributivnog centra za meso s hladnjačom i klaonicom kapaciteta 3000 tona  predviđena na lokaciji u poslovnoj zoni Čret u Križevcima koja se zbog svoje pozicije i prometne povezanosti, pokazala kao idealno logističko polazište orijentirano na područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske te Zagrebačke županije.

Dodao je kako su na ranije održanim sastancima predstavnici Udruge Baby Beef i PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije iskazali interes za korištenje infrastrukture budućeg Distributivnog centra za meso te da kao partneri budu uključeni u postupak realizacije projekta vrijednog oko 10,2 milijuna eura bez PDV-a. Sve pretpostavke su ostvarene, potrebno je osigurati oko 225 tisuća eura za daljnje financiranje projektno-tehničke dokumentacije Distributivnog centra za meso koji će odgovarati realnim zahtjevima na tržištu ponude i potražnje, pojasnio je pročelnik Štimac.

Ova kapitalna investicija planira se primarno financirati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost i europskih fondova te sredstava partnera na projektu.

Ministrica Vučković je dala punu podršku projektu te kazala kako će Ministarstvo poljoprivrede financijski podržati izradu cjelovite projektno-tehničke dokumentacije Distributivnog centra za meso kako bi se nastavilo s daljnjim fazama projekta.

Dodajmo kako je Distributivni centar za meso u Križevcima uključen  i u „Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. – 2027. godine“ čime se želi tržišno unaprijediti potencijal u stočarskoj proizvodnji na području županije, unaprijediti način pripreme mesa za tržište i mogućnosti čuvanja mesa u hladnjačama, provesti cilj kratkog lanca opskrbe i omogućiti model „od polja do stola“, a sve u korist proizvođača i potrošača.

Na sastanku se razgovaralo i o temi biosigurnosti na farmama i proizvođačkim jedinica na području županije. Jedna od tema  sastanka bila je i izmjena i dopuna Zakona o prirodnim nepogodama koju je župan inicirao i na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija, na kojem je predloženo razmatranje izmjena i dopuna postojećeg zakona u koji je potrebno uključiti dio odredbi Zakona o obrani od tuče u dijelu operativnog djelovanja.

Koprivničko – križevačka županija, pojasnio je župan, predlaže regionalni pristup, gdje bi nositelji operativnog djelovanja bile županije uz prijenos materijalnih sredstava za sustav operativnog djelovanju u vlasništvu Državnog hidrometeorološkog zavoda bez naknade, te uz podršku DHMZ-a u stručnom i informacijskom aspektu. Što se tiče financiranja sustava operativnog djelovanja protiv tuče predlaže se osigurati minimalno 80 posto iz državnog proračuna, a 20 posto iz sredstava proračuna jedinica lokalne samouprave i županije na branjenom području.

Uz brojne teme razgovaralo se i o problematici aktualnog Zakona o lovstvu pri čemu su ministrici Vučković izneseni stavovi Županije po pitanju osiguranja održivog gospodarenja lovištem i divljači na području Koprivničko-križevačke županije.

sjever.hr 02.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.