Now Reading:
Nižu se reakcije na vijest da će Nepalci, Filipinci i Indijci učiti hrvatski jezik u Varaždinu, a istu uslugu već godinama nude razne škole!!
Full Article 2 minutes read

Nižu se reakcije na vijest da će Nepalci, Filipinci i Indijci učiti hrvatski jezik u Varaždinu, a istu uslugu već godinama nude razne škole!!

Posljednjih se dana digla poprilična prašina zbog vijesti da će u Varaždinu Filipinci, Nepalci i Indijci imati mogućnost učenja hrvatskog jezika jer Pučko otvoreno učilište u Varaždinu pokreće program „Hrvatski jezik za strance”.

Na vijest su reagirali mnogi građani i to vrlo negativno, ne znajući da iste takve programe već godinama nude brojne škole za strane jezike, kao i mnoga pučka otvorena učilišta, poput onog u Čakovcu.

Naime, radi se o komercijalnom proizvodu jer u Hrvatskoj od nekada žive stranci kojima je jezik potreban za lakše razumijevanje, integraciju u društvo i dobivanje državljanstva, bili to Nijemci, Englezi, Kinezi, Nepalci, Indijci ili pak Filipinci.

Vrijedi spomenuti da dozvole za rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj najviše traže državljani Bosne i Hercegovine te Srbije, a tu je i velik broj državljana Sjeverne Makedonije i Kosova.

Mnogi su pogrešno zaključili da će program biti financiran iz džepova građana, no to nije tako. Radi se o komercijalnom proizvodu koji je odgovor na potrebe tržišta rada. To što će taj program najvjerojatnije najviše koristiti Nepalci, Filipinci i Indijci samo je potreba tržišta. Tečaj jezika plaćat će si sami ili će im platiti poslodavac. Istu situaciju doživljaju i mnogi Hrvati koji odlaze raditi u druge zemlje poput Danske, Finske ili Švedske koji zbog posla moraju naučiti jezik države u kojoj žive.

To što strani radnici žele naučiti hrvatski jezik, samo ide u prilog i nama i njima, zbog što lakše integracije i međusobnog razumijevanja. Stoga komentari poput „Bjele žene…crna deca…naša budučnost…” , „Treba vas sve u komore na gašenje”, „ Sramota još malo i Varaždin bu postal nepal koliko ih imai dalje ih dovoze nerazmišljaju da budu sve uništili” ili pak „Kako vas sve moje sram ,novac trošite na one koji nikad nemogu prihvatiti drugu kulturu a kamo da nauče jezik strani” samo pokazuju ksenofobičnu crtu pojedinih građana, ali i to da bi i mnogim Hrvatima bila korisna pokoja lekcija iz hrvatskog jezika.

n.p.bajz/sjever.hr

13.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.