Now Reading:
Iznimna predanost djelatnika i velika ulaganja Međimurske županije: ŽB Čakovec akreditirana kao ustanova 21. stoljeća, a jedina u Hrvatskoj ima i potvrdu izvrsnosti za djelatnost porodiljstva
Full Article 4 minutes read

Iznimna predanost djelatnika i velika ulaganja Međimurske županije: ŽB Čakovec akreditirana kao ustanova 21. stoljeća, a jedina u Hrvatskoj ima i potvrdu izvrsnosti za djelatnost porodiljstva

Županijska bolnica Čakovec dobila je snažnu, neoborivu potvrdu izvrsnosti – akreditaciju stečenu iznimnom predanošću djelatnika te velikim ulaganjima Međimurske županije  kojima su stvoreni preduvjeti za razvoj djelatnosti i skrbi za pacijente na najvišoj europskoj i svjetskoj razini.

Akreditacija Županijske bolnice Čakovec rezultat je predanosti svih zaposlenika ustanove te velikih ulaganja Međimurske županije, istaknuo je ravnatelj ustanove Igor Šegović.

Svjesni smo da imamo dobru bolnicu i kvalitetan kadar, no željeli smo to potvrditi te smo naše kvalitete certificirali kako bismo dokazali i pokazali da nam je sigurnost pacijenata i visoka kvaliteta skrbi koju im pružamo prioritet – naglasio je ravnatelj Šegović te dodao da je unazad dvije godine uloženo mnogo mukotrpnog rada i truda svih djelatnika Županijske bolnice Čakovec. Timu Županijske bolnice Čakovec pošlo je za rukom složenim i rigoroznim procesom certificiranja ući u iznimno uzak krug ustanova u Republici Hrvatskoj koje su se uspješno akreditirane sukladno najvišim međunarodnim standardima.  

Uspješna akreditacija Bolnice provedena od američke agencije za akreditiranje, povijesni je uspjeh ove ustanove i kruna njezina stoljetnog djelovanja dodao je Šegović.

Nakon implementacije mnogih standarda i mjera s ponosom se može istaknuti da Bolnica kvalitetom i sigurnošću pružanja zdravstvene usluge sada stoji rame, uz rame s najboljim zdravstvenim ustanovama razvijenih zemalja Osim akreditacije po međunarodnom zdravstvenom standardu te uspješnom certificiranju po ISO 9001-2015 standardu, Županijska bolnica Čakovec dobila je i certifikatom kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće i Odjela neonatologije i to jedina u Hrvatskoj!

Doktor Sven Pal, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, naglašava da je obitelj akreditiranih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji vrlo mala jer uistinu treba doseći visoka mjerila kvalitete. Dosad je u Hrvatskoj akreditirano samo nekoliko bolnica i to: 2020. godine Opća bolnica Gospić,  godinu kasnije Opća bolnica Pula, zatim 2022. godine Opća bolnica Varaždin, a 2023. godine, uz Županijsku bolnicu Čakovec, akreditirana je Psihijatrijska bolnica Vrapče, privatna bolnica Rijeka-Pula Medico, te privatna dermatološka poliklinika Derma Plus.

Župan Matija Posavec naglasio je da je ovo trenutak koji nas sve ispunjava ponosom.

Potvrde izvrsnosti kruna su rada naših vrhunskih zdravstvenih stručnjaka pa i neka vrsta inata svima koji su sumnjali da se u jednoj maloj sredini može urediti zdravstveni sustav ravan onim u najrazvijenijim dijelovima svijetarekao je župan, naglasivši da je akreditacija potvrda dosezanja standarda kojem smo težili.

Akreditacija nije cilj, ona je sredstvo kojim ćemo dosegnuti još višu razinu te i u području zdravstva biti primjer cijeloj Hrvatskoj, dodao je župan, osvrnuvši se na delikatan trenutak u kojem Međimurska županija još uvijek čeka ocjenu Ustavnog suda o utemeljenosti odluke o preuzimanju upravljačkih prava nad našom Bolnicom.

– Da je netko drugi upravljao Bolnicom proteklih godina bismo li imali intervencijsku kardiologiju na razini klinika, bismo li imali obnovljene i adaptirane gotovo sve odjele ustanove? U izazovima koji su pred nama, zdravstveni tim naše Bolnice imat će i dalje naše poštovanje, ohrabrenje i puno podršku, bez obzira kakve okolnosti nam budućnost nosi- rekao je župan Matija Posavec.

Od 2017. godine Međimurska županija je pokrenula najveći investicijski ciklus u povijesti zdravstva Međimurja u kojem su energetski obnovljene bolničke zgrade, te preuređeni i adaptirani gotovo svi odjeli, ali uloženi milijuni u ostale zdravstvene ustanove. U novom razvojnom zamahu pristupilo se sanaciji Feštetićeva majura u dvorištu zdravstvenih ustanova, prije nekoliko dana završena je obnova Odjela neurologije, nabavlja se novi CT uređaj, započet je projekt formiranja palijativnog centra te gradnje objekta za sve zdravstvene laboratorije.

S mnogo poštovanja o dosezima Županijske bolnice Čakovec govorio je i izvršni direktor najuglednije svjetske akreditacijske organizacije u zdravstvu AACI-ja, Krešimir Antonio Paliska.

Svaki od dobivenih certifikata garancija je visoke kvalitete zdravstvene skrbi, nojedan je jedinstven u Hrvatskoj – certifikat za kliničku izvrsnost u porodiljstvu. Potvrde izvrsnosti koje je Županijska bolnica Čakovec dosegnula, pacijentima garantiraju najveću moguću sigurnost. Također, certifikati su potvrda da je vaša Bolnica ustanova 21. stoljeća – istaknuo je direktor AACI-ja Paliska.

FOTO: Emeđimurje/Međimurska županija

sjever.hr 29.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.