Now Reading:
Prošle su tri godine od razornog potresa u Petrinji – grad se rušio kao kula od karata
Full Article 2 minutes read

Prošle su tri godine od razornog potresa u Petrinji – grad se rušio kao kula od karata

Na današnji dan, 28. prosinca 2020. godine petrinjsko su područje zatresla tri jaka potresa: prvi jačine 5 stupnjeva prema Richteru u 6 sati i 28 minuta, drugi jačine 4,7 oko 7.50, a nekoliko minuta kasnije i treći jačine 4,1 prema Richteru.

Već toga prvoga dana dogodile su se znatne štete na zgradama i gotovo svim javnim objektima u sklopu kulturno-povijesne cjeline, piše portal Zagreb, moj grad.

Iako se u većini slučajeva nakon jačeg potresa tlo smiruje, energija raspodjeljuje i stabilizira te slijedi niz slabijih potresa, područje Banovine idućeg je dana pogodio još jači potres: u 12 sati i 19 minuta, magnitude 6,2 prema Richteru. Epicentar potresa nalazio se pet kilometara jugozapadno od Petrinje, u selu Strašnik na dubini 11,5 kilometara.

Jedna poginula osoba, velik broj ozlijeđenih i nemjerljiva materijalna šteta epilog su potresa 29. prosinca 2020. u Petrinji. U samo nekoliko sekundi grad je gotovo nestao u dimu prašine i rušio se kao kula od karata. Sve je nestajalo, prošla vremena, stoljeća, kultura. Vrijeme je stalo.

Ljudi su pohitali spašavati i pomagati unesrećenima, a zatim je počela pristizati pomoć iz svih dijelova Hrvatske, piše Zagreb, moj grad.

Od 28. prosinca 2020. do 10. ožujka 2021. na području Sisačko-moslavačke županije bio je 931 potres, među kojima, osim dva razorna, 814 potresa jačine 2 do 3 stupnja prema Richteru, 101 potres jačine 3 do 4 stupnja i 13 potresa jačine 4 do 5.

sjever.hr/zagrebmojgrad.hr

Input your search keywords and press Enter.