Now Reading:
Burno na sjednici Općinskog vijeća u Bedekovčini – četiri oporbena vijećnika napustila sjednicu, vladajući inzistirali na smanjenju cijene za 3 lipe za katastarsku izmjeru što se moglo donijeti rebalansom u idućoj godini!
Full Article 5 minutes read

Burno na sjednici Općinskog vijeća u Bedekovčini – četiri oporbena vijećnika napustila sjednicu, vladajući inzistirali na smanjenju cijene za 3 lipe za katastarsku izmjeru što se moglo donijeti rebalansom u idućoj godini!

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina bilo je burno tijekom donošenja Proračuna za 2024. godinu. Naime, Proračun za iduću godinu je usvojen s većinom glasova i iznosi 8 milijuna eura, ali uz tri amandmana koja su podnijeli vladajući vijećnici Kluba HDZ-HNS prije samog početka sjednice.

Amandmani su podneseni zbog katastarske izmjere katastarske općine Komor kako bi se mještanima pomoglo u plaćanju izmjere. Iako je s DGU-om prošli tjedan dogovoreno da će se cijena mještanima smanjiti za 37 posto odnosno s 36 lipa na 23 lipe, vladajući vijećnici su inzistirali da se ta cijena spusti na 20 lipa po kvadratnom metru. Tako su svojim amandmanima tražili da se uzmu sredstva sa stavaka za otkup zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina, izgradnju parkirališta kod Doma kulture u Poznanovcu te izgradnju jedne nerazvrstane ceste, a sve u visini 190 tisuća eura. Vladajući nisu htjeli prihvatiti obrazloženje načelnika Darka Bana kako je već sada cijena niža za 37 posto te da će se do polovice iduće godine osigurati dodatna sredstva kako bi se taj iznos još smanjio, ali većina vijećnika nije prihvatila uz argument kako će se, ako DGU osigura dodatna sredstva iduće godine, ta sredstva onda prenamijeniti na nešto drugo.

Pitali smo načelnika da li je moguće uopće ta sredstva prenamijeniti za nešto drugo, jer činjenica je da su ta sredstva namjenska, na što nam je kazao kako to nije moguće.

-Smanjenje od 37 posto, s 36 na 23 lipe proračun koji sam predložio mogao bi izdržati. No, vladajući su bili ustrajni i tražili su skidanje ove tri lipe koje nemamo riješeno u proračunu, i nažalost, opet su nam napravili problema. Trebali smo krenuti u otkup zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina, jer nam se javio veliki investitor koji bi osigurano oko stotinjak novih zaposlenja. Njegovim dolaskom, kupnjom zemljišta u naš proračun bi se uplatio poveći iznos sredstava koja smo rebalansom mogli prenamijeniti za katastarsku izmjeru – kazao nam je načelnik Ban.

–Nažalost, iduće godine Državna geodetska uprava kreće s katastarskom izmjerom katastarske općine Poznanovec. Ta izmjera će biti besplatna, ali izmjera će se raditi samo na građevinskom području. Dakle, nema izmjere poljoprivrede, šuma, livada, vinograda, oranica i mještani Poznanovca neće imati mogućnost po ovakvim povlaštenim cijenama iz bilo kakvih sufinanciranja doći u mogućnost da si izmjere svoju zemlju. Ali mještani Poznanovca bit će građani drugog reda i neće imati mogućnost dobiti sufinanciranje od bilo koga za izmjeru svoje zemlje – dodao je načelnik.

Oporbeni vijećnici također su bili razočarani načinom na koji su podneseni amandmani, jer nisu imali mogućnost proučiti stavke i, možda, dati neki drugi prijedlog, te su četiri vijećnika napustila sjednicu, a dva koja su ostala bila su suzdržana i nisu htjeli glasati za takav proračun s ovim amandmanima.

-Najbitnije što su za neke projekte koji su sufinancirani europskim novcima, primjerice projekt Doma kulture koji je financiran europskim novcima, uzeli dio sredstava. Uvjet za dobivanje građevinske dozvole za Dom kulture je navedeno parkiralište za koji su smanjili dio novca u proračunu za 2024. godinu. Hoće li biti dovoljno novca da to parkiralište završimo, što je uvjet za uporabnu dozvolu za Dom kulture, vidjet ćemo. Ukoliko ne završimo radove u roku koji smo dobili od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, morat ćemo platiti ogromne penale, za koje, bojim se, nećemo imati sredstava – kazao je načelnik Ban dodavši kako se jako nesmotreno, neoprezno i ishitreno išlo s ovim amandmanima te su napravljeni su veliki problemi, a i Vijeće će imati problema s realizacijom takvog proračuna.

Kako nam je još načelnik rekao, vladajućim vijećnicima opet je pružena ruka suradnje za dobrobit mještana Bedekovčine i oni su je opet izigrali.

I na prošloj sjednici donijeli su odluku koja nije bila u skladu sa zakonom, stavio sam je van snage. Tako će sada biti i kod proračuna. Morat ću tražiti da se ocijeni zakonitost proračuna – izjavio je Ban.

Za komentar smo pitali i predsjednika Općinskog vijeća Marka Ocvireka koji nam je rekao kako je ovaj proračun, s ovim amandmanima, razvojan i dobar.

Ni jedan od tri iznosa gdje su sredstva uzimana nisu oduzeta od onih sredstava koje su namijenjene za izgradnju doma u Poznanovcu. Jedna sredstva su oduzeta od kupnje zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina, druga sredstva su uzeta od jedne izgradnje nerazvrstane ceste i treća sredstva su uzeta od izgradnje jednog parkinga – kazao je predsjednik vijeća.

-Za otkup zemljišta u gospodarskoj zoni smanjili smo 60 tisuća eura. Ukoliko će biti potrebno osigurati sredstva za otkup zemljišta, ta sredstva osigurat ćemo rebalansom proračuna tijekom 2024. godine – zaključio je Ocvirek.

No, da zaključimo, proračun Općine Bedekovčina za 2024. godinu je usvojen, amandmanima za pomoć mještanima katastarske općine Komor za plaćanje katastarske izmjere, inzistirajući na smanjenu cijene za tri lipe. Hoće li te tri dodatne lipe usporiti izgradnju gospodarske zone u Bedekovčini, hoće li se plaćati penalizacija za Dom kulture, ostaje nam vidjeti u idućim mjesecima te hoće li nakon ovoga i ostali mještani s područja općine Bedekovčina tražiti iste uvjete kada dođu na red za katastarsku izmjeru. Sigurni smo da će vijećnici pronaći rješenje.

msopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.