Now Reading:
Stričak: Za solarne elektrane na obiteljskim kućama dodijelili smo 100 tisuća bespovratnih eura jer zaštita okoliša jedan je od strateških ciljeva Varaždinske županije
Full Article 2 minutes read

Stričak: Za solarne elektrane na obiteljskim kućama dodijelili smo 100 tisuća bespovratnih eura jer zaštita okoliša jedan je od strateških ciljeva Varaždinske županije

Krajem listopada ove godine Varaždinska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području županije. U tu je svrhu dodijeljeno 100 tisuća eura, a svečanost dodjela Odluka upriličena je u srijedu u varaždinskoj Glazbenoj školi.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije zaštita okoliša, a tu svakako spada i domena obnovljivih izvora energije.

-Županija ima nekoliko programa i projekata vezanih uz to, a najvažniji je Bukotermal, odnosno izgradnja geotermalne elektrane za koju smo odradili sve predistražne radnje i u fazi smo idejnog rješenja. Potom ćemo to prijaviti na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i vjerujem da ćemo dobiti pozitivno rješenje – rekao je župan.

Prošle je godine pokrenut, a ove godine realiziran projekt DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu županijskih osnovnih o srednjih škola.

-U ovoj godini je izgrađeno i postavljeno na krovove škola 12 solarnih elektrana, a pripremili smo još deset takvih projekata koje bi realizirali u idućoj godini. Potičemo i naše građane da na krovove svojih kuća ugrade mini solarne elektrane, odnosno da svi zajedno djelujemo u korist zaštite okoliša. U ovoj je godini za tu namjenu izdvojeno 60 posto više sredstava nego lani, javilo se ukupno 245 građana, a 216 zahtjeva je odobreno. Dodijeljeno je ukupno 100 tisuća eura, a s obzirom da se to pokazalo kao dobra program, s time ćemo nastaviti i u idućoj godini jer ono što je dobro ne treba mijenjati – zaključio je župan Stričak.

Jedan od onih koji su aplicirali na javni poziv sa svojim projektom za gradnju solarne elektrane na obiteljskoj kući je Damir Fotak iz Novog Marofa.

-Dobio sam 270 eura, tolika je bila vrijednost mog projekta i toliko sam dobio. Prijavio sam se jer želim da kuća troši manje energije i da bude energetski neovisna i mislim da je to pametno rješenje, a i privatno se bavim gradnjom solarnih elektrana, tako da je i to jedan od razloga – istaknuo je Fotak.

a.kučić/sjever.hr
27.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.