Now Reading:
Petarde su zabranjene tijekom cijele godine, a kazne velike – evo što je od pirotehnike od danas dopušteno
Full Article 3 minutes read

Petarde su zabranjene tijekom cijele godine, a kazne velike – evo što je od pirotehnike od danas dopušteno

Od 27. prosinca do 1. siječnja službeno je dopuštena uporaba pirotehnike – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni cijelu godinu.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. Poručuju da će time dati pozitivan primjer djeci, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš, piše index.hr.

Policija od 11. prosinca do 7. siječnja provodi akciju Mir i dobro, koja se provodi već 30 godina. Cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Nikola Turkalj iz Ravnateljstva civilne zaštite je rekao kako je od 15. prosinca sve do 1. siječnja službeno građanima dozvoljena nabava nekih pirotehničkih sredstava, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Turkalj je istaknuo kako su petarde zabranjene u Republici Hrvatskoj i građani ih ne bi smjeli posjedovati.

MUP je objavio kako su pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljene su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorija F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala pirotehnička sredstva kategorija F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju. Uporaba pirotehnike kategorije F2 i F3 dozvoljena je građanima starijim od 18 godina.

F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, konfete – bombice, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi).

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama, za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, i to člankom 90., normirano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kazniti za prekršaj fizička osoba ako je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 od 2. siječnja do 26. prosinca, u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, nabavlja, posjeduje ili upotrebljava petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Člankom 92. normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/index.hr 27.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.