Now Reading:
re-GENERATOR u Zaboku postaje moderni centar urbane kulture: Na završnoj konferenciji projekta bili su župan Kolar i njegova zamjenica Petek
Full Article 2 minutes read

re-GENERATOR u Zaboku postaje moderni centar urbane kulture: Na završnoj konferenciji projekta bili su župan Kolar i njegova zamjenica Petek

U Zaboku je održana završna konferencija projekta re-GENERATOR, kojim se obnovilo brownfield industrijsko nasljeđe grada Zaboka s fokusom na zapuštenu tvorničku halu tvornice ZIFT koja je pretvorena u moderni centar urbane kulture.

Riječ je o projektu Grada Zaboka, sufinanciranom bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 27.991.474 kune, čime je obnovljen prostor koji će postati centralna točka za razvoj kulturnog i kreativnog sektora Krapinsko – zagorske županije i Urbane aglomeracije Zagreb te će zajednici ponuditi prostor za osobni i kreativni razvoj.

Na događanju su bili i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

Župan Željko Kolar vjeruje da će ova 2023. godina biti zlatnim slovima upisana u povijest grada Zaboka, obzirom na dva velika projekta, re-GENERATOR i Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Centar će promijeniti sliku grada Zaboka što se tiče obrazovanja i cjeloživotnog učenja, a re-GENERATOR će biti hram urbane kulture – istaknuo je Kolar te zahvalio Gradu Zagrebu što je otvorio aglomeraciju i jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije.

Ovdje će biti ispričane fantastične priče o kojima će pričati generacije. Ovo nije prostor samo za grad Zabok ili Krapinsko – zagorsku županiju, nego će ga koristiti mladi s područja čitave sjeverozapadne Hrvatske i uvjeren sam da će to biti pravi centar urbane kulture”, istaknuo je župan Kolar.

Na konferenciji je bio i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, ujedno i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske koji je poručio da je vrlo malo takvih arhitektonskih iskoraka na ovom području.

re-GENERATOR” je podijeljen na tri dijela – “Regenerator”, “Silos” i “Inkubator”, koji su istovremeno razdvojeni i objedinjeni te djeluju kao jedna zgrada, a novi se prostor prostire na ukupno 2195,90 metara kvadratnih. Autori projekta su Mikelić Vreš arhitekti, koji su kreirali model sudioničkog upravljanja prostorom.

Projekt su predstavili njegova voditeljica Valentina Đurek i projektant Marin Mikelić.  

sjever.hr 23.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.