Now Reading:
U Virovitici održan sastanak Vlade RH sa županima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave
Full Article 2 minutes read

U Virovitici održan sastanak Vlade RH sa županima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave

U prostorijama Tehnološko – inovacijskog centra u Virovitici u utorak je održan sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina.

Prisutnim uzvanicima su se uvodno obratili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik HZŽ i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Premijer Plenković u svom je uvodnom govoru pohvalio sve poteze koji su doveli do veće funkcionalne i fiskalne decentralizacije, a što je bila želja svih župana iskazana na prvom sastanku u Zagrebu.
Tome je, naglasio je, posebno pridonio novi paket poreznih zakona koji stupaju na snagu od 1. siječnja 2024., a koji je dodatno ojačao lokalnu autonomiju i nadležnosti u području porezne politike.

Na dnevnom redu našle su se i teme Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH koje je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, zatim financijska potpora JLRS-u za podizanje kvalitete obrazovanja o čemu je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te pitanje industrijske tranzicije Hrvatske i jačanje regionalnog gospodarstva koje je obrazložio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Podsjetimo da je prvi sastanak u ovakvom formatu održan u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

FOTO: Vlada RH

Input your search keywords and press Enter.