Now Reading:
Proračun Općine Marija Bistrica za sljedeću godinu iznosi gotovo 8 milijuna eura: Puno je projekata, od asfaltiranja cesta, dogradnje dječjeg vrtića, do izgradnje nogostupa i javne rasvjete
Full Article 3 minutes read

Proračun Općine Marija Bistrica za sljedeću godinu iznosi gotovo 8 milijuna eura: Puno je projekata, od asfaltiranja cesta, dogradnje dječjeg vrtića, do izgradnje nogostupa i javne rasvjete

U utorak je održana 21. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Na dnevnom redu bila je četvrta izmjena ovogodišnjeg proračuna, koji je jednoglasno prihvaćen i koji iznosi 6.372.235 eura, što je gotovo 2 milijuna eura više od prvotnog plana od 4.415.749 eura, ali i nešto manje od treće izmjene, prema kojoj je proračun bio 6.500.293 eura.

U odnosu na treću izmjenu riječ je o manjim korekcijama, karakterističnim za kraj godine. Određeni višak koji se pojavio na kraju prethode godine i u još nekim stavkama, ugrađen je za održavanje komunalne infrastrukture i u Aktivnost ‘Elementarna nepogoda’ za pokriće nepredviđenih troškova u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda.

Načelnik Josip Milički zadovoljan je proračunom za ovu godinu.

Ova je godina uistinu bila uspješna, a po financijskim pokazateljima mogu već unaprijed najaviti da bi sljedeća godina trebala biti još uspješnija, jer se ukazuju dodatna sredstva koja ćemo na najpametniji načini iskoristi, upravo za kapitalne projekte, koji su prijeko potrebni Općini Marija Bistrica – rekao je načelnik Milički.

Jednoglasno je prihvaćen i  proračun za 2024. godinu, uz projekcije za 2025. i 2026. godinu. Planirani prihodi Općine Marija Bistrica za 2024. godinu iznose 7.803,507 eura, koliko su predviđeni i rashodi.

– Naglasak je stavljen na održavanje postojeće komunalne infrastrukture, ali posebno na program izgradnje. Planiramo asfaltiranje nerazvrstanih cesta u iznosu nešto više od 2 milijuna kuna. Imamo i određene programe po pitanju javne rasvjete, uređenja naših objekata, planira se izgradnja nogostupa prema naselju Globočec, tu je i izgradnja nove ceste prema tzv. D zoni, gdje je u planu izgradnja nove Osnovne škole, sportske dvorane te Sportsko-rekreacijskog centra odnosno preseljenje nogometnog igrališta – pojasnio je Milički i dodao kako je bitna i dogradnja dječjeg vrtića s tri nova paviljona, a radovi kreću odmah početkom godine. Također u planu je i ispostava vrtića u Područnoj školi Laz.

Tu je i izgradnja grobnih okvira na novom groblju, uređenje Društvenog doma u Podgrađu, rekonstrukcija bivše Upravne zgrade Tehnomehanike, koju bi htjeli prijaviti na EU natječaj. Kad sve to zbrojimo, u pitanju su vrijednosti od skoro 4,5 milijuna eura. Spremni smo za te kapitalne projekte i moram reći da je proračun realan, jer sljedeće godine bi trebali dobiti značajna sredstva iz državnog proračuna – naglasio je Milički izdvojivši 142 tisuće eura za pomoć u radu Dječjeg vrtića i skoro 550 tisuća eura po pitanju fiskalnog poravnanja.

Osim proračuna Vijeće je donijelo odluku o  isknjiženju imovine – vodovod Laz, koji je prenesen Zagorskom vodovodu. Također donesena je odluka o dugoročnom zaduženju uzimanjem kredita u iznosu od 1.180.000 eura za realizaciju projekta Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića „Pušlek“ Marija Bistrica.

Donesen je i Pravilnik o stipendijama, kojim se uređuje način dokazivanja ispunjavanja kriterija i uvjeta, postupak dodjele stipendija i potpora, obveze primatelja stipendija i potpora, način određivanja visine stipendija i potpora, kao i druga pitanja od značenja za dodjelu stipendija i potpora. Podignut je iznos stipendija, tako će učenici ubuduće dobivati 66 eura, a studenti 100 eura mjesečno.

FOTO: RMB

sjever.hr 20.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.