Now Reading:
Proračun Općine Kumrovec za sljedeću godinu iznosi 2 milijuna i 320 tisuća eura. Šplajt: Veseli nas izgradnja POS stanova, a povećana je i naknada za novorođene
Full Article 3 minutes read

Proračun Općine Kumrovec za sljedeću godinu iznosi 2 milijuna i 320 tisuća eura. Šplajt: Veseli nas izgradnja POS stanova, a povećana je i naknada za novorođene

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kumrovec u ovoj godini usvojen je proračun za 2024. godinu koji iznosi 2 milijuna i 320 tisuća eura. Ovim proračunom obuhvaćeni su razni projekti, djeca i mladi, ali i ostali aspekti društva od socijalne politike, školstva, predškolskog odgoja, infrastrukture pa do javne rasvjete. Prema riječima načelnika Roberta Šplajta za iduću godinu planiran je proračun koji je ambiciozan, ali realan.

Najveći i najznačajniji projekt koji se planira realizirati u idućoj godinu je izgradnja POS stanova na koje se čeka već godinama.

-Ovih dana dobili smo građevinsku dozvolu te nam slijede daljnji postupci. Očekujemo i raspisivanje natječaja od strane APN-a za odabir izvođača u siječnju iduće godine – istaknuo je načelnik.

Od većih stavaka za koju će se izdvojiti sredstva iz proračuna u iznosu od milijun eura je asfaltiranje 2 kilometra ceste za što će u idućem razdoblju biti raspisan i natječaj dok se uz državnu cestu D205, na samom ulasku u Kumrovec, postavlja nova rasvjeta.

U proračunu su predvidjeli i prijavu na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja ili Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša za solarne panele. Kako nam je rekao načelnik, planira se ugradnja mini elektrane na Društveno-kulturni dom.

-Ono što smo predvidjeli u proračunu je i završetak treće faze izgradnje Centra za posjetitelje za koji se nadamo da će biti kompletno riješeno kako bismo ga mogli otvoriti za javnost – pojasnio je načelnik Šplajt.

Jedna od većih stavaka na rashodovnoj strani proračuna, oko 20 posto izvornog proračuna, je sufinanciranje dječjeg vrtića Jaglac, a Općina sufinancira i radne bilježnice učenicima, javni prijevoz srednjoškolcima, dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, ali sufinancira i javni prijevoz prema Zagrebu.

-Osim za naše školarce, vodimo brigu i o onim najmlađim našim mještanima, pa smo povećali naknade za novorođene. Do sada je naknada za prvo dijete iznosila 300 eura, mi smo je povećali na 700 eura. Isti iznos od 700 eura je za drugo dijete dok će naknada za treće dijete biti tisuću eura. Svim ovim mjerama koje dodjeljujemo, želimo potaknuti mlade da nam ostanu u Kumrovcu, da mlade obitelji ostanu u Kumrovcu, ali i da nam se nove obitelji i mlade osobe dosele u Kumrovec – naglasio je Šplajt te se osvrnuo na projekte koji su izvan općinskog proračuna.

-Tu prvenstveno mislim na Spomen dom i nadamo se da će sljedeće godine biti na tržištu. Naime, investitora ne nedostaje i nadamo se da će ga Ministarstvo državne imovine prodati. Takav jedan objekt jako je potreban za jedan višednevni turizam koji planiramo u Kumrovcu, jer ipak je Kumrovec najpoznatije selo na svijetu – rekao nam je Šplajt.

Osim svih ovih projekata, a načelnik nam je pobrojao samo neke najznačajnije, Općina surađuje i na INTERREG programima koje razvija sa susjedima iz Slovenije te se uskoro očekuju rezultati natječaja, a radi se o zelenoj šetnici uz Sutlu i samu Titovu vilu. Ovim programom bi se započela prva faza obnove zgrade koja bi unaprijedila turizam u Kumrovcu.

i.belošević/sjever.hr 20.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.