Now Reading:
I međimurski umirovljenici vozit će se vlakom potpuno besplatno – Župan Posavec: Radi kvalitetnijeg života, želimo potaknuti naše umirovljenike da putuju i da se druže
Full Article 5 minutes read

I međimurski umirovljenici vozit će se vlakom potpuno besplatno – Župan Posavec: Radi kvalitetnijeg života, želimo potaknuti naše umirovljenike da putuju i da se druže

Međimurska županija nastavlja primjenu modela podrške najranjivijim skupinama u društvu, a u srijedu je u Čakovcu upriličeno potpisivanje Ugovora o financiranju javnog prijevoza vlakom umirovljenicima s područja Međimurja između HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i Međimurske županije.

Župan Matija Posavec je naglasio da je projekt za koji su danas stavljeni potpisi dogovoren u samo tri dana, kako bi sve bilo spremno da on krene od 1. siječnja idućeg godine.

-Protekle godine bile su godine za naše učenike, srednjoškolce, studente, no definitivno 2024. biti će godina za umirovljenike. Ovo nije jedina potpora odnosno mjera podrške Međimurske županije našim umirovljenicima. Želimo ovu politiku putničkog HŽ prijevoza iskoristiti kako bismo išli u zajednički projekt potpuno besplatnog željezničkog prijevoza bez ograničenja na prostoru cijele Hrvatske za umirovljenike i za osobe starije od 65 godine. Radi kvalitetnijeg života želimo potaknuti naše umirovljenike da putuju i da se druže – pojasnio je Posavec.

Dodao je kako su već ranije na sličnom primjeru autobusnog prijevoza pokazali da to funkcionira i da je doprinijelo većoj mobilnosti umirovljenika, a nada se da će se veći broj umirovljenika sada odlučiti na korištenje željezničkog prijevoza.

Podsjetio je kako je ovakva način korištenja željezničkog prijevoza omogućen za srednjoškolce te kasnije i za studente. Posavec očekuje da ovakav model bude primjer i ostalima, ali i motiv da se ulaže u željezničku infrastrukturu.

A da se u tu infrastrukturu doista ulaže, naglasio je predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

-Radi se o programu Vlade Republike Hrvatske, a tiče se modernizacije i rekonstruiranja cijelog željezničkog sektora. U sklopu tog programa vezanog za obnovu pruga, nakon vlakova jedna od bitnijih mjera je i revitalizacija samog željezničkog sustava po pitanju usluga naših korisnika. Namjera je da se na ovaj način cijeli željeznički sustav približi lokalnoj zajednici i da se omogući što veće korištenje tog željezničkog sustava. Od najmanjih kategorija koje imaju besplatno putovanje, djeca, učenici, tu su i srednjoškolci i studenti Vlada Republike Hrvatske je 13. prosinca ove godine donijela zaključak koji omogućava svim umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina da mogu besplatno i neograničeno putovati vlakom na teritoriju Hrvatske – rekao je Ukić.

Zahvalio je županu Posavcu što je prepoznao tu priliku i omogućio da dio troška koji se mora osigurati za izradu pametne kartice od 2,65 eura Županija nadoknadi svim umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina.

-Što se tiče izrade pametne kartice, proces je jednostavan. Svaka osoba može doći na kolodvor s dokumentima kojima dokazuje svoj status, a može se to učiniti i preko web stranice HŽ Putničkog prijevoza i na taj način u roku od sedam dana bit će omogućena izrada kartice – poručio je Ukić.

Za međimurske umirovljenike gotovo milijun eura potpora

Župan Posavec istaknuo je da je u proračunu predviđena stavka od 170 tisuća eura za javni prijevoz autobusom i vlakom.

-Vjerujem da će to što ćemo danas potpisati ljudi koristiti, imamo podršku Udruge umirovljenika i Matice umirovljenika, sufinanciramo centre za starije i nemoćne u našim domovima, imamo i jedan kapitalni projekt, a to je izgradnja Centra za starije i nemoćne, za to trebamo osigurati veliki iznos. Imamo i neke socijalne programe koji obuhvaćaju i umirovljenike, za pomoć u kući, Crveni križ i slično i ako nabrojimo sve te stavke mislim da ćemo doći do milijun eura potpora prema umirovljenicima – naglasio je Posavec.

„Doći će baterijski vlakovi, u Varaždinu se gradi punionica”

Govoreći o ovom, ali i ostalim projektima HŽ Putničkog prijevoza i Vlade, Ukić je dodao da Hrvatska ima 2617 kilometara pruga, a dosad je koridorskih pruga bilo blizu 800 kilometara.

-Čuli smo jučer jednu sjajnu vijest što se tiče željeznice i željezničkog sustava, gdje sasvim neke nove pruge ulaze u koridorske pruge, što je premijer najavio. To su i podravske pruge, dalmatinske pruge, istarske pruge, stvara se pet velikih centara u RH, među kojima je i Varaždin. Sigurno znači da je jedno čvorište Varaždin vrlo blizu sa Čakovcem, tu su i dobre željezničke veze, mi smo za 10-ak minuta povezani Varaždin-Čakovec i taj dio dobro funkcionira, mislim da je kvalitetno povezano. Tako da se otvaraju sjajne mogućnosti i perspektive u narednom razdoblju za ulaganje u željeznicu, sigurno i za ovaj kraj. Kako i nacionalna strategija željezničkog prometa govori, to je do 2032. godine, sva ta ulaganja, koja je dinamika, koji su prioritet, to stvarno ne mogu reći. Mi smo kao Putnički prijevoz zaduženi za obnovu voznog parka i za nabavu novih vlakova. Doći će baterijski vlakovi, već iduće godine u rujnu u Varaždinu se radi jedna punionica za baterijske vlakove, tako da će jedan baterijski vlak biti uvod u nabavu novih vlakova na zelene tehnologije biti prikazan i pokazan na ovom području – najavio je Ukić.

a.kučić/sjever.hr
20.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.