Now Reading:
Varaždin: u Županijskoj palači održana prva radionica o obnovljivim izvorima energije
Full Article 2 minutes read

Varaždin: u Županijskoj palači održana prva radionica o obnovljivim izvorima energije

U organizaciji Varaždinske županije, a u sklopu provedbe projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju sunčeve energije“ u Županijskoj palači održana je 1. radionica o obnovljivim izvorima energije.

Radionica je okupila djelatnike 12 školskih ustanova, odnosno osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, na čijim krovovima su postavljene fotanaponske elektrane.

Prisutne je na početku radionice pozdravila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja im je poručila da su oni vrlo važan dio funkcioniranja samog školskog sustava.

– Drago mi je da će ova radionica kao prva u nizu biti nadogradnja dosad stečenim znanjima i da ćete Vi koji održavate sustav dobiti dodatno znanje koje će Vam koristiti u daljnjem radu. Varaždinska županija promišlja zeleno i digitalno, stoga smo i prije dvije godine uveli projekt školskog dizela kako bismo bili globalno konkurentni. No, nije dovoljno samo postaviti solarne panele, već je potrebno i educirati ljude koji rade na održavanju tog sustava. Zahvaljujući i Vama, Varaždinska županija ide k cilju da bude predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije – rekla je zamjenica župana.

Radionicu naziva Integrirane sunčane elektrane održao je profesor Tomislav Tomiša, naglasivši da je radionica organizirana za buduće korisnike fotonaponskih elektrana koje se instaliraju po objektima kao što su škole.

– Budući da se radi o korisnicima koji su laici u tome, radionica je prilagođena da se njima na popularan način prezentira ta tehnologija, način korištenja postrojenja i samo održavanje kako bi učinak svega toga bio što povoljniji – istaknuo je Tomiša.

Podsjetimo, vrijednost spomenutog projekta iznosi 351.226,25 eura, od čega je 298.542,31 euro ili 85 posto sufinancirano iz financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje od 2014. do 2021. u sklopu provedbe Programa „Energije i klimatske promjene“, a 52.683, 94 eura ili 15 posto iz sredstava Varaždinske županije.

foto: varazdinska-zupanija.hr
sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
19.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.