Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija danas i sutra: Za zdravstvo i socijalnu skrb izdvaja se nešto manje od 60 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija danas i sutra: Za zdravstvo i socijalnu skrb izdvaja se nešto manje od 60 milijuna eura

Na području zdravstva i socijalne skrbi Krapinsko-zagorska županija u protekle tri godine razvijala je i projektirala nekoliko projekata. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je u cjelovitoj i konstruktivnoj obnovi ukupne vrijednosti 10 milijuna eura. Radi se i na konstrukcijskoj obnovi stare bolnice i kotlovnice te glavne toplinske stanice za što je izdvojeno 5,6 milijuna eura. Kompletno se mijenja fasadna ovojnica i stolarija.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice u prvoj fazi obnove izgrađen je vanjski bazen smo sami napravili izgradnju vanjsko bazena za što je izdvojeno 3,2 milijuna eura. U drugoj fazi natkrit će se postojeći bazen, izgraditi će se novi smještajni kapacitet kategorije 4 zvjezdice s 50 kreveta. Ovaj projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma gdje je prošao administrativnu provjeru i čekaju se rezultati. Ova investicija iznosi 17 milijuna eura, a župan se nada kako bi s radovima mogli početi tijekom iduće godine.

Za Opću bolnicu Zabok župan je najavio novi projekt koji se radi s američkim partnerima, Onkološki centara Zabok vrijedan je 15 milijuna eura.

-Dobiti ćemo najnoviju modernu tehnologiju, najnovije aparate, najnovije liječenja za naše onkološke pacijente i ono što je izuzetno bitno je to da će naši doktori moći učiti od najboljih američkih liječnika. I to je jedan od razloga zašto smo pokrenuli Ustavnu tužbu protiv Vlade RH, da mi upravljamo bolnicom, a ne država, jer siguran sam da Županija nije upravljala bolnicom, ova američka investicija završila bi u jednoj od zagrebačkih bolnica – istaknuo je župan.

U izradi je projektna dokumentacija za novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu u Krapini i 90% sredstava dobiveno je preko natječaja Fonda za regionalni razvoj, a iznos ove investicije biti će oko 4 milijuna eura.

Još jedan od važnijih projekata je izgradnja Sigurne kuće Novi početak. Na području županije postoji već Sigurna kuća kapaciteta za smještaj 8 ljudi. Nova Sigurna kuća ima veći smještajni kapacitet i može primiti 15 osoba. Ukupna investicija za ovaj hvalevrijedan projekt iznosi 2 milijuna eura.

-Projekt svih projekata u našem razvojnom sporazumu Sjever je Centar zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama. Prevencija, dijagnostika, liječenje, rehabilitacija vezana za kardiovaskularne bolesti je nešto što jedino Specijalna bolnica Krapinske Toplice može raditi u Hrvatskoj u kojoj se liječi 75% pacijenata koji su s ostalih dijelova Hrvatske. U prvom dijelu kada je Vlada dijelila sredstva iz MPO-a, bespovratno u 100 %-nom iznosu, ukupne vrijednosti 5,3 milijarde kuna, novci su se podijelili kliničkim centrima i Specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama. Mi smo jedini u to vrijeme imali pravomoćnu građevinsku dozvolu i mi od ovog projekta nećemo odustati – zaključio je Kolar.

msopek/sjever.hr 19.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.