Now Reading:
Zaživjela inicijativa župana Kolara za potporu zajednici Hrvata u Srbiji: “Više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje”
Full Article 3 minutes read

Zaživjela inicijativa župana Kolara za potporu zajednici Hrvata u Srbiji: “Više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje”

U Subotici u Republici Srbiji je potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Inicijativu za potpisivanje sporazuma pokrenuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija je tu inicijativu prihvatio 20. rujna 2023. godine na sjednici održanoj u Krapini.

Sporazum su u Subotici potpisali predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić u prisustvu župana Kolara, kao i brojnih drugih župana i uzvanika.

Sporazumom se predviđa uspostavljanje suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, među ostalim i kroz stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima u iznosu 15.000 eura po svakoj županiji.

-Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada, zahvaljujući ovoj potpori, više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe… Jednostavno, moći ćemo normalno funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte – istaknula je nakon potpisivanja predsjednica Vojnić.

-S osobitom pažnjom županije pojedinačno njeguju odnose s Hrvatima u Vojvodini, a neizmjerna je čast i radost da formaliziramo suradnju Hrvatske zajednice županija kao nacionalnog udruženja svih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji – poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županije i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prethodilo je i potpisivanje Ugovora o financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji su 23. lipnja 2023. godine potpisali župan Kolar i predsjednica HNV-a Vojnić. Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji ove je godine u više navrata boravila u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Župan Kolar je na kraju posljednjeg posjeta istaknuo je kako suradnja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Krapinsko-zagorskoj županiji traje već nekoliko godina te da se dodatno intenzivirala dolaskom Vojnić na dužnost predsjednice HNV-a.

-Nažalost, hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji nema takva prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. I dok god se ta prava ne izjednače, potrebna je snažna podrška hrvatske države hrvatskoj manjini u Srbiji – poručio je župan Kolar.

Podsjetio je Kolar da je Krapinsko-zagorska županija bila prva koja je donijela odluku o dodjeli 2 učeničke i 2 studentske stipendije pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

-Obrazovani mladi ljudi će lakše pridonijeti opstanku Hrvata u Srbiji te vjerujem da će i svi ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će biti dodijeljeno minimalno 40 stipendija, što bi značilo da su se sve hrvatske županije uključile i u tu akciju – poručio je župan Kolar.

foto: kzz.hr
sjever.hr/kzz.hr
16.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.