Now Reading:
Prije 130 godina Čakovec je bio prvi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom
Full Article 3 minutes read

Prije 130 godina Čakovec je bio prvi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom

Prvog dana listopada 1893. godine, u tadašnjem je lokalnom tjedniku objavljen tekst pod naslovom “Čakovec je pobijedio mrak!”, vijest o puštanju u pogon paromlina s električnom centralom i niskonaponskom mrežom kojom su električnom energijom napajana kućanstva te dio javne gradske rasvjete Čakovca. Datum ima posebno mjesto u povijesti Međimurja u svjetlu činjenice da je Čakovec prvi elektrificirani grad u Hrvatskoj.

Elektra Čakovec je u zgradi Scheier organizirala svečanost u čast velikoj obljetnici, na kojoj je brojne uzvanike pozdravio direktor tog javnog poduzeća Igor Ivković te je prikazan video o razvoju poduzeća.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je ova obljetnica i zahvala svim ljudima koji su u prošlosti stvarali temelje naše budućnosti, svim ljudima koji su gradili i unaprjeđivali energetski sustav na našem području i koji to čine danas, te se osvrnuo na suvremenu energetsku sliku Međimurja.

-Trenutno u našem kraju instalirano je ukupno 31 MW sunčanih elektrana, što podrazumijeva godišnju proizvodnju od 35,6 GWh električne energije, što je – za usporedbu – desetogodišnja potrošnja Županijske bolnice Čakovec. Prva sunčana elektrana na zgradi ustanove čiji je osnivač Međimurska županija postavljena je 2014. u Križovcu, na objektu Međimurske prirode, a prva naša škola sa sunčanom elektranom bila je Osnovna škola Selnica. Sunčana elektrana danas se nalazi i u kompleksu Centra znanja Čakovec i u nju je uloženo 85.000 eura. Tijekom proteklog ljeta sunčane elektrane dobile su škole u Štrigovi, Zebancu, Peklenici i Prekopi – rekao je župan o zelenoj snazi Međimurske županije.

Projektno-tehnička dokumentacija spremna je za šest novih elektrana i to na objektima Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, te osnovnih škola u Donjem Kraljevcu, Orehovici i Svetom Jurju u Trnju.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini kaže da su Čakovčani kroz povijesti često pokazivali pionirski duh u težnji podizanja standarda.

-Nakon što je prva hrvatska pruga prošla Čakovcem, tadašnje vlasti uvode u javnu upotrebu električnu energiju. Zahvaljujem brojnim ljudima koji su vrijedno radili i rade u energetskom sustavu i osiguravaju njegovu stabilnost na dobrobit svih – rekla je gradonačelnica Cividini.

Glazbene točke na svečanosti izvela je učenica OŠ Sveti Martin na Muri Chriztel Reneae Aceveda, a povodom 130. godišnjice elektrifikacije Čakovca tiskana je i monografija nazvana Ljudi s druge strane utičnice, autora Zorana Turka.

Veliki jubilej bio je prilika za dodjelu zahvalnica zaslužnima za rekonstrukciju trafostanice u Prelogu, kao i negdašnjim direktorima Elektre Čakovec, u čije ime je zahvalio Dražen Berkopić.

foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
15.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.