Now Reading:
Zainteresirani za suradnju: U službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji veleposlanik Republike Irske, župan Kolar mu prezentirao gospodarske i strateške projekte
Full Article 2 minutes read

Zainteresirani za suradnju: U službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji veleposlanik Republike Irske, župan Kolar mu prezentirao gospodarske i strateške projekte

U službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji je veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ruaidhri Dowling. Sastao se sa županom Željkom Kolarom i njim razgovarao o važnim temama, o gospodarstvu, strateškim projektima na području Krapinsko-zagorske županije i slično.

Župan Kolar tom je prilikom zahvalio irskom narodu i NJ.E. Dowlingu što su srdačno prihvatili naše ljude koji su došli raditi u Irsku stjecati nova znanja i iskustva.

 – Naše tvrtke, među njima i zagorske tvrtke iz IT područja koje surađuju s irskim tvrtkama imaju samo riječi pohvale o prijemu te načinu izmjene znanja i iskustva i mi želimo poboljšati tu suradnju. Iako smo mi izvozno orijentirana županija, pokrivenost izvoza uvozom je 180 posto, naši glavni trgovački partneri su Slovenija, Austrija, Njemačka i Srbija, s Irskom nemamo veliku trgovinsku razmjenu, međutim ona u kontinuitetu raste – od 2018. do 2022. godine gotovo tisuću posto. Puno više uvozimo iz Irske, nego što izvozimo i to je jedna od rijetkih zemalja s kojom imamo takav odnos – istaknuo je Kolar.

Nadalje župan je rekao kako su se dotaknuli nekoliko područja u kojima mogu poboljšati međusobnu suradnju, a u nastavku posjeta ambasadora su upoznali s radom Poduzetničkog centra, sa Znanstvenim piknikom, s novim programom Invest in Zagorje, kao i sa strateškim projektima koje je Županija do dosad realizirala i koje planira realizirati.

Sam odabir mjesta posjeta, a to su Poduzetnički centar i Energetska agencija Bračak, dovoljno govori o tome što zapravo želimo prezentirati našim irskim partnerima. Stoga vjerujem da će nastavak naše suradnje biti svakim danom sve bolji – naglasio je župan.

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ruaidhri Dowling kazao je kako mu je ovo prvi službeni posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, ali je bio u privatnom aranžmanu kada je sa svojim sinom posjetio Muzej krapinskih neandertalaca.

– Danas smo imali konkretnu diskusiju gdje mi je župan kazao sve o prednostima Krapinsko-zagorske županije i povezanosti s gospodarstvom, osobito s tvrtkama koje su jake i imaju veliki izvoz te koje posluju s drugim zemljama. I to je ono za što smo zainteresirani i kako ćemo povezati naša gospodarstva – zaključio je veleposlanik Dowling.

i.belošević/sjever.hr 14.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.