Now Reading:
PROJEKT VRIJEDAN 7,89 MILIJUNA EURA! Krapina i susjedne općine završile s izgradnjom optičke infrastrukture
Full Article 2 minutes read

PROJEKT VRIJEDAN 7,89 MILIJUNA EURA! Krapina i susjedne općine završile s izgradnjom optičke infrastrukture

Grad Krapina u suradnji s općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj te uz podršku Hrvatskog Telekoma uspješno su završili projekt izgradnje optičke infrastrukture.

Optička mreža izgrađena je na području Grada Krapine te susjednih općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, a projekt je proveden sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa iznosi 7,89 milijuna eura, od čega je Hrvatski Telekom investirao 4,97 milijuna eura, dok je preostalih 2,92 milijuna eura osigurano sufinanciranjem od strane Europske unije. Kroz ovaj projekt izgrađeno je čak 515 kilometara optičke mreže.

Realizacijom ovog projekta omogućen je ultra-brzi širokopojasni pristup internetu od minimalno 100 mbit/s simetrično za 10.338 potencijalnih korisnika na navedenom području. Next Generation Access (NGA) mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio otvorena je za sve ostale operatere i davatelje usluga elektroničkih komunikacija, omogućavajući im pružanje maloprodajnih širokopojasnih usluga krajnjim korisnicima na području obuhvaćenom projektom.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo završenim projektom. Napomenuo je da je projekt, sukladno pravilima poziva, obuhvatio samo tzv. “bijele adrese”.

-Grad Krapina nastavlja ulagati u tehnološki napredak i širenje širokopojasnog pristupa kako bi osigurao brzu i stabilnu internet vezu za sve građane. U dogovoru s predstavnicima Hrvatskog Telekoma, planira se nastavak postave priključaka prema svima koji iskažu interes, te daljnja izgradnja optičke mreže na tzv. “sivim adresama” koje nisu bile obuhvaćene prvotnim projektom. Na ovaj način želimo doprinijeti razvoju digitalne infrastrukture na našem području – rekao je gradonačelnik Gregurović.

sjever.hr
14.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.