Now Reading:
Općina Legrad daje 300 eura za udomljavanje pasa; Načelnik Sabolić za Sjever.hr: Da ne bi bilo zloupotrebe tih poticaja, pas mora najmanje dvije godine biti u obitelji, bit će čipiran i biti će potpisan ugovor za udomljavanje
Full Article 3 minutes read

Općina Legrad daje 300 eura za udomljavanje pasa; Načelnik Sabolić za Sjever.hr: Da ne bi bilo zloupotrebe tih poticaja, pas mora najmanje dvije godine biti u obitelji, bit će čipiran i biti će potpisan ugovor za udomljavanje

Prije nekoliko dana sve je zainteresirala priča kako će općina Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji, udomiteljima za pse koji su u azilu više od tri godine isplatiti naknadu u iznosu od 300 eura, a za ostale pse naknadu od 200 eura. O tome smo već pisali, a kako je vijest imala jako puno komentara i to uglavnom onih negativnih vezano kako će ljudi uzeti novac, a nakon toga pustiti psa ili tko zna što sve ne, i još se uvijek komentira, kontaktirali smo načelnika Općine Legrad Ivana Sabolića da nam objasni ovu odluku koje je Općinsko vijeće donijelo na prošloj sjednici.

Isplata naknade ograničena je na najviše dva psa po domaćinstvu kako se ova mjera ne bi zloupotrebljavala, a naknadu mogu dobiti udomitelji iz cijele Hrvatske, a ne samo oni s prebivalištem na području općine – prvo nam je kazao načelnik.

S obzirom na veliki broj zbrinjavanja pasa lutalica Općina ima veliki trošak na njihovo zbrinjavanje, a radi se o 14 psa koji se teško udomljavaju i trošak njih je samo do studenog ove godine bio 12 tisuća eura.

-Kad bi udomili samo pet pasa godišnje, već bi smanjili pet do šest tisuća eura godišnje troškove njihovog zbrinjavanja. Već dugi niz godina provodimo čipiranje i kontroliranje pasa, a prije dvije godine donijeli smo odluku o sufinanciranju kastracije i sterilizacije kućnih ljubimaca i to sve dobro ide, ali s obzirom na to da smo tranzitna općina i graničimo s Međimurskom i Varaždinskom županijom, to nam stvara veliki problem, jer psi znaju često biti pušteni na našem području. 60 posto našeg područja je šumsko područje i oni tamo znaju biti ostavljeni, tada ih mi moramo pokupiti i zbrinuti na naš trošak – istaknuo je Sabolić.

Načelnik je još jednom ponovio kako je u azilu 14 pasa i htjeli bi tu brojku smanjiti, kako bi se smanjio i trošak Općine.

Teško je udomiti psa koji je star tri, četiri godine, jer bi svi htjeli štence, ali ovom odlukom bi ih potaknuli da uzimaju starije pse. Da ne bi bilo zloupotrebe tih poticaja, pas mora minimalno dvije godine biti u toj obitelji i to će se kontrolirati. Važno je da pas bude u primjerenim uvjetima, a s druge strane da ga se ne zloupotrijebi i proda ili pusti na nekom drugom terenu. Prvi korak je da će svi ti psi biti čipirani i kad uđu u taj sustav, vlasnik koji je psa zadužio će ga morati zbrinuti i snositi troškove za njega bilo gdje na teritoriju Republike Hrvatske i Europske unije. Smatram da se neće to zloupotrebljavati, da nitko neće pokupiti novce i ostaviti negdje psa, jer znaju da je pas čipiran i da je u tom sustavu. Ako se psi ne drže u adekvatnim uvjetima, imamo alate gdje će se potpisati ugovor i komunalni redar će kontrolirati te uvjete, a dobili smo i pomoć Udruge za zaštitu životinja, koji su spremni kontrolirati i preporučiti osobe koje zadovoljavaju uvjete. Ako poznaju nekoga tko je već zloupotrebljavao takve poticaje ili zlostavljao životinje, takvim osobama odbit ćemo dati životinje na skrb – zaključno je za Sjever.hr rekao načelnik Sabolić.

i.belošević/sjever.hr 14.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.