Now Reading:
Župan Stričak obišao radove u Ivanečkoj Željeznici: „Vjerujem da ćemo iduće godine, dođe li do nekih velikih kiša, biti daleko spremniji”
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak obišao radove u Ivanečkoj Željeznici: „Vjerujem da ćemo iduće godine, dođe li do nekih velikih kiša, biti daleko spremniji”

Varaždinski župan Anđelko Stričak je, zajedno sa gradonačelnikom Grada Ivanca Miloradom Batinićem, direktorom Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu Milanom Rezom i ravnateljem Županijske uprave za ceste Tomislavom Osonjačkim, obišao radove koje izvode Hrvatske vode u Ivanečkoj Željeznici.

Župan Stričak je prilikom obilaska istaknuo kako je nakon ovogodišnjih obilnih kiša u svibnju, proglašena elementarna nepogoda te je sazvan kolegij gradonačelnika i načelnika.

– Zamolio sam ih da sami detektiraju crne točke. Temeljem njihovih prijava, održali smo sastanak s Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama i Županijskom upravom za ceste te smo u suradnji s njima pripremili te interventne, odnosno vatrogasne mjere, kako bi iduće proljeće dočekali što spremniji, a jedan od takvih zahvata sada se odrađuje ovdje – rekao je župan te istaknuo kako je Vlada za takve pothvate odobrila oko dva milijuna eura, od toga milijun Hrvatskim vodama kako bi proširile korita potoka i kanala.

– Također, milijun eura Županijskoj upravi za ceste da saniraju četiri velika klizišta koja su doslovno odsjekla dijelove naselja od svojih središta, samim time i od županijskog središta. Radovi su u tijeku, ostale crne točke su sanirane i vjerujem da ćemo iduće godine, dođe li do nekih velikih kiša, biti daleko spremniji – poručio je župan.

Ivanečki gradonačelnik istaknuo je zadovoljstvo radovima.

– Tijekom elementarne nepogodne, poplave koja je pogodila ovo područje smo definirali prve korake i evo rezultata. Dogovor je da se sustavno priđe rješavanju problema vodotoka Željeznice, ukupne dužine s pritokom dužine oko 6 kilometara. Grad će se tu uključiti s nekih 8,5 tisuća eura, pripremit će se geodetska podloga za kasnije aktivnosti i projekt koji će voditi Hrvatske vode – rekao je Batinić te istaknuo dobru suradnju s Hrvatskim vodama.

– Praktički svake godine Hrvatskim vodama, ŽUC-u ili HEP-u šaljemo koje su određene potrebe ili problemi na našem području. Trebali bi daleko više novaca iz Zagreba, nego što inače imaju, da bi mogli u potpunosti riješiti sve probleme – poručio je gradonačelnik Batinić.

Milan Rezo istaknuo je kako Hrvatske vode u Ivanečkoj Željeznici provode radove kroz hitne intervencije održavanja vodotoka Ivanečka Željeznica.

– Na lokaciji broj jedan, zajedno sa ŽUC-om, uređujemo naš otvoreni vodotok gdje smo imali tri klizišta na ovoj dionici. Nizvodno dolje kod Fantazije uređujemo i dio gdje smo imali poplave u sedmom mjesecu, i iznad šumarije uređujemo zajedno sa Hrvatskim šumama jedan most – rekao je Rezo.

Tomislav Osonjački je pohvalio odličnu suradnji ŽUC-a sa Hrvatskim vodama na području cijele županije.

– Osim ovih radova, u zadnjih nekoliko godina smo sanirali desetak klizišta na našim cestama. Ovo je primjer zajedničke suradnje. U prvoj fazi Hrvatske vode rješavaju vodotok, dok će u drugoj fazi Županijske ceste sanirati do kraja cestu te omogućiti kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusima koji voze djecu u školu – rekao je Osonjački.

n.p.bajz/sjever.hr

13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.