Now Reading:
U Koprivničko-križevačkoj županiji održano predavanje “Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti  ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije“
Full Article 2 minutes read

U Koprivničko-križevačkoj županiji održano predavanje “Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti  ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije“

U prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održano je predavanje“Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti  ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije“. Organizirale su ga Koprivničko-križevačka županija i Županijska Koordinacija za ljudska prava.

Predavanje je održala zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić, a prisustvovali su i župan Darko Koren te njegov zamjenik Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Županijske Koordinacije za ljudska prava.

Predsjednik Ljubić uvodno je kazao kako javnopravna tijela u svojim svakodnevnim aktivnostima i procesima koje provode imaju obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava te suzbijanje diskriminacije posebno kada su u pitanju skupine građana koje se nalaze u nepovoljnom položaju.

Koordinacija je provela anketu koja je poslana na ustanove, institucije te jedinice lokalne samouprave i rezultati koje smo dobili su ohrabrujući s obzirom na to da nisu zabilježene pritužbe, odnosno kršenja ljudskih prava što nam daje za pravo kazati da živimo na prostoru koji je tolerantan i brine o svim građanima naglasio je Ljubić.

Prigodnim riječima se obratio i župan Koren koji je kazao kako Županija u svojem radu, a to pokazuju i izvješća, svakodnevno čini sve kako bi se svim građanima osigurao jednak status i mogućnost za ostvarivanje prava.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić osvrnula se na problematiku nedovoljnog poznavanja što su to ljudska prava i kako ih zaštiti te je naglasila važnost ranog uvođenja edukacija u škola. Građani im se u većini slučajeva obraćaju kada smatraju da državna tijela ili jedinice regionalne i lokalne samouprave nezakonito primjenjuju propise, a jedina su nezavisna institucija za zaštitu ljudskih prava. Zamjenica Vlašić spomenula je nisku razinu povjerenja građana u institucije te naglasila važnost uključivanja u proces savjetovanja te suradnju s organizacijama civilnog društva.

sjever.hr 13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.