Now Reading:
Zagrebačka županija gradovima i općinama uplatila 4,7 milijuna eura za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija gradovima i općinama uplatila 4,7 milijuna eura za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji

Kako bi pomogla obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu 19. i 21. srpnja ove godine, Zagrebačka županija je na račune 6 gradova (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Zaprešić)  i 10 općina (Bistra, Brckovljani, Brdovec, Kloštar Ivanić, Križ, Marija Gorica, Orle, Pušća, Rugvica, Stupnik)  uplatila 4,7 milijuna eura za sanaciju šteta na stambenim objektima nužnima za život.

Gradovi i općine dužni su u što kraćem roku sredstva uplatiti fizičkim osobama čiji su objekti stradali u nevremenu, a na temelju procjene gradskih i općinskih povjerenstava iz Registra šteta te prema definiranim kriterijima. Maksimalni iznos koji se može dodijeliti iznosi do 90 % vrijednosti prijavljene štete na obiteljskim i višestambenim objektima bez obzira radi li se o osiguranoj ili neosiguranoj imovini.

Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 4,5 milijuna eura osigurala je Vlada Republike Hrvatske, dok je Zagrebačka županija osigurala dodatnih 207.000 eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 % iznosa prijavljene štete.

– Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske koja je ponovno stala uz stanovnike Zagrebačke županije i osigurala znatna sredstva za sanaciju objekata nakon srpanjske oluje – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i dodao kako njihovi gradovi i općine imaju ključnu ulogu u brzoj i transparentnoj distribuciji sredstava prema njihovim stanovnicima i stoga im se zahvalio na suradnji.

Podsjetio je i kako je zahvaljujući decentraliziranim sredstvima do sada u Zagrebačkoj županiji potpisano 100 ugovora vrijednosti 30 milijuna eura za sanaciju zgrada javne namjene od potresa te da je za sanaciju cestovne infrastrukture oštećene u potresu utrošeno 88 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU.

sjever.hr 13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.