Now Reading:
U Krapinskim Toplicama predstavljen projekt HyPoKraT: Općina u godini dana može uštedjet do tri milijuna eura na grijanje
Full Article 5 minutes read

U Krapinskim Toplicama predstavljen projekt HyPoKraT: Općina u godini dana može uštedjet do tri milijuna eura na grijanje

U Krapinskim Toplicama održana je završna konferencija povodom završetka projekta HyPoKraT – Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati projekta, s posebnim osvrtom na ulogu norveškog instituta NORCE koji je zadužen za Analizu i interpretaciju 2D seizmičkih podataka te Izradu 3D modela geotermalnog vodonosnika na području općine Krapinske Toplice.

Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica vrijedan je 254.373,43 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 216.217,42 eura financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Krapinsko-zagorska županija nositelj je projekta, a župan Željko Kolar istaknuo je kako su klimatske promjene vidljive na svakom koraku te dodaje kako nikad nije bilo toliko različitih elementarnih nepogoda i nevremena.

-Bilo bi dobro da smo to što sad radimo počeli raditi prije desetak godina, jer svatko treba početi od sebe. Nitko od nas ne može promijeniti svijet, ali možemo poslati jasnu poruku i korak po korak ćemo doći u svijest ljudi da ovako kako se ponašamo više nije održivo – uvodno je upozorio Kolar i dodao da se s obzirom na tehnologiju itekako mogu koristiti prirodni resursi.

-Jednom jasnom strategijom koju sad pripremamo ćemo ispitati sva potencijalna izvorišta koja imamo na području Krapinsko-zagorske županije. Iskoristit ćemo i najmanju mogućnost da koristimo termalne izvore i ako neće biti dovoljno tople vode za proizvodnju električne energije, onda ćemo to koristiti za grijanje čitavih naselja – rekao je župan Kolar te istaknuo kako je to prvi korak koji se mora napraviti.

Dodao je da će paralelno s time raditi istraživanja ostalih termalnih izvora na području županije te istaknuo da se nada će na području županije naći dovoljno tople vode koju mogu pretvoriti i u energiju.

-To bi bio onda jedan stvarni iskorak u korištenju termalnih izvora za proizvodnju električne energije. Mi smo prva županija koja je na naše zdravstvene ustanove stavila fotoćelije na krovove. Imamo 58 takvih projekata sa izdanim svim dozvolama na našim zdravstvenim i obrazovnim institucijama. Očekujem jedan intenzivan investicijski ciklus u 2024. i 2025 godini po različitim osnovama – završio je župan.

Projekt je pokrenut je s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području Općine Krapinske Toplice. Načelnica Općine Gordana Jureković naglasila je kako se Općina Krapinske Toplice kao jedan od partnera na projektu HyPoKraT svrstava u one rijetke jedinice lokalne samouprave koje su se konkretno počele baviti energetikom i poduzimati konkretne korake.

-U našem slučaju tu se radi o geotermalnoj energiji. To je jedan neprocjenjiv resurs kojim naša općina raspolaže, a čiji se potencijal koristi tek djelomično u lječilišne i turističke svrhe. Naši su potencijali daleko veći, ali nisu iskorišteni – rekla je Jureković i dodala da je vrijeme da se prestane pričati samo o tome kako imaju veliki geotermalni potencijal, već da se taj potencijal počne i ostvarivati.

Smatra kako je HyPoKraT prekretnica budući da on stvara konkretne temelje za konačni cilj – iskorištavanje vrijednih resursa.

-Kroz ovaj projekt izrađuje se tehnička dokumentacija i analize koje će prikazati opravdanost investicija i razvoj geotermalnih projekata za naše energetske potrebe, a to je glavni preduvjet za bilo kakvu investiciju – zaključila je načelnica Jureković.

Za operativni menadžment i provođenje svih aktivnosti zaduženi su REGEA i Općina Krapinske Toplice u suradnji s domaćim i norveškim stručnjacima. Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je da su nakon dvije godine rada na projektu širom otvorili vrata korištenju geotermalne energije na području Krapinsko-zagorske županije koja obiluje tim resursom.

-Na području Krapinsko-zagorske županije imamo zaista bogate izvore geotermalne energije. Ovim projektom otvorili smo vrata korištenju tog izvora energije na području općine Krapinske Toplice nakon dvije godine rada na projektu ukupne vrijednosti 250 tisuća eura. Napravili smo pripremu, studiju izvodljivosti, tehničku dokumentaciju koja bi trebala omogućiti da u roku od maksimalno tri godine dođemo do toga da zaista koristimo tu energiju za grijanje – objasnio je Domac te dodaje da se godišnje na području općine, grijući i bolnicu i druge objekte gospodarske namjene, može uštedjeti i do tri milijuna eura.

Domac je naglasio da je ovaj izvor energije jedan od mnogih koje je dosad Hrvatska najmanje koristila.

-Možda zbog manjka vizije, ambicije, hrabrosti, čega ne nedostaje u Krapinsko-zagorskoj županiji – zaključio je Domac.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić istaknuo je kako nitko nije sretniji od njega zbog istražnih radova i svih saznanja do kojih su došli.

-Vjerujem da će ovaj projekt i inicijalni podaci, s postojećim ulaganjima u ustanovu, rezultirati značajnijim uštedama. Osim što je značajno s financijske strane, isto tako pokazuje jednu jasnu ekološku odrednicu – rekao je Javorić Barić i dodao kako će uz sve planove koje imaju Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice postati ekološki zelena bolnica.

Svi prikupljeni podaci, ključni za izradu studijske dokumentacije, postat će temelj za buduće projekte. Kroz njihovu analizu, moguće je s visokom preciznošću odrediti optimalna mjesta za nove geotermalne bušotine te identificirati lokacije za instalaciju novih sustava za iskorištavanje ove obnovljive energije.

mdjak/sjever.hr
12.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.