Now Reading:
Završila kampanja “ProGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! diskriminacija, stereotipi, predrasude”: 16 stereotipa kojima ograničavamo sebe i druge
Full Article 2 minutes read

Završila kampanja “ProGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! diskriminacija, stereotipi, predrasude”: 16 stereotipa kojima ograničavamo sebe i druge

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji sa ZIP portalom je od 25. studenoga do 10. prosinca provelo kampanju “ProGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! diskriminacija, stereotipi, predrasude”. Kampanja je simbolično počela na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završila na Međunarodni dan ljudskih prava.

Tijekom trajanja kampanje je 16 osoba iz javnog života, osam žena i osam muškaraca, uputilo poruke javnosti kojima su ukazale na stereotipe i predrasude prisutne u društvu, čijeg negativnog utjecaja često nismo ni sami svjesni.

Kada se držimo stereotipa i predrasuda ograničavamo i sebe i druge, umjesto da shvaćamo da je upravo raznolikost ta koja naše društvo čini jačim i bogatijim. Ova kampanja i iznesene poruke jasno su pokazale da je svaki čovjek svijet za sebe, da ga kao pojedinca trebamo promatrati i prema njemu se tako i ponašati – poručio je na kraju kampanje župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

16 stereotipa kojima ograničavamo sebe i druge:

Muškarci ne plaču.
Sportaši su glupi.
Muškarci ne smiju biti umjetnici.
Umirovljenici su teret društva.
Volontiranje je za osobe koji nemaju što raditi.
Zagorci su pijanci.
Žene su loši vozači.
Politika nije za žene.
Šutnja je zlato.
Poduzetnici su tajkuni i lopovi.
Žene su rastrošne.
Muškarci ne pričaju o osjećajima.
Glumice do uspjeha dolaze preko kreveta.
U javnim službama su zaposleni uhljebi koji ništa ne rade.
Postoje muški i postoje ženski poslovi.
Običan čovjek ne može ništa promijeniti.

Sve su ovo stereotipi i predrasude koji su nažalost i dalje prisutni u našem društvu. Njih se javno ne propagira, ali se u praksi prerijetko kritiziraju i prečesto toleriraju. Nadamo se da smo proteklih 16 dana sve oko nas osvijestili na njihovu štetnost i jasno poručili da je međusobno uvažavanje važno i da ono ne smije biti samo deklarativno, nego ga moramo živjeti svaki dan i u svim pogledima – istaknula je na kraju kampanje predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić.

Kampanja „ProGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! diskriminacija, stereotipi, predrasude“ je provedene u sklopu globalne kampanje „16 dana aktivizma“.

sjever.hr 11.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.