Now Reading:
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Lepoglave – Gradonačelnik Škvarić: Kod nas gotovo da nema nezaposlenih, a znamo i dobro koristiti europska sredstva
Full Article 6 minutes read

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Lepoglave – Gradonačelnik Škvarić: Kod nas gotovo da nema nezaposlenih, a znamo i dobro koristiti europska sredstva

Povodom Dana Grada Lepoglave, je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz članove Vijeća, predstavnike ustanova i institucija te čelnih ljudi drugih gradova i općina, nazočili su joj brojni gosti i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, v.d. predsjednik Hrvatske narodne stranke i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Lukačić.

Dobrodošlicu je nazočnima poželio predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić.

-Izgradnja stambenih objekata, gradskih ustanova i institucija, trgova i ulica, cesta i drugih objekata komunalne i društvene infrastrukture ima smisla ako u njima bude odzvanjali zvuci dječje igre i mladenački smijeh. Na tome moramo zajedno raditi jer neuspjeh nije opcija. Puno je prilika koje moramo iskoristiti, ali ih i sami stvoriti. U tome je naša odgovornost budući da smo prihvatili čast, ali i teret povjerenja građana. To smo povjerenje posudili kao zajam odnosno kredit koji dosljednim i predanim radom moramo vratiti građanima – istaknuo je Dukarić, zahvalivši pritom svima koji su pomogli u provedbi projekata i programa realiziranih na području Grada Lepoglave.

Nakon filma u kojem je prikazan presjek značajnijih aktivnosti i projekata provedenih u Lepoglavi u 2023. godini, okupljenima se obratio gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši da se ne slavi samo Dan grada, već i Dan župe Lepoglava, 300. obljetnica od osnutka grada, ali i 10 godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Gradonačelnik se potom osvrnuo na ono što je na lepoglavskom području realizirano u 20’23. godini, spomenuvši na početku najveći kapitalni projekt u povijesti Grada Lepoglave.

-Za gotovo dva milijuna eura, koristeći bespovratna sredstva solidarnosti, sanirali smo četiri klizišta, deset kilometara cesta i jedan most. Riječ je o sredstvima većima od našeg izvornog proračuna. Također, nastavili smo ulagati u komunalnu infrastrukturu. Uredili smo ceste, nogostupe i javnu rasvjetu. Zadovoljni smo što se ove godine, nakon što smo bili blokirani, nastavilo s projektiranjem aglomeracije za Grad Lepoglavu. Pored toga, u Gradu Lepoglavi gotovo da i nema nezaposlenih. Bilježimo gospodarska ulaganja i investicije te nastavljamo s pružanjem potpora gospodarstvenicima i poljoprivrednicima – rekao je Škvarić.

Podsjetio je da Grad Lepoglava potiče društvene aktivnosti i pomaže svim generacijama građana – od novorođenih do umirovljenika.

-Poseban naglasak pri tom stavljamo na obrazovanje. Provodimo aktivnu demografsku politiku financirajući rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima. Sve to radimo za naše građane. Pri tom sredstva za provedbu svih tih programa i projekata ne osiguravamo opterećujući građane dodatnim nametima već koristimo sredstva iz fondova Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Riječ gostiju

Čestitke i pohvale Gradu Lepoglavi ispred svih je nazočnih gradonačelnika i načelnika uputio načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Istaknuo je da je Grad Lepoglava primjer kako se koriste sredstva iz fondova Europske unije.
-Svi bismo se trebali ugledati u Grad Lepoglavu koji ima viziju, ali i sposobnost i znanje privući europska sredstva i koristeći ih provesti za građane važne projekte – poručio je Korotaj.

Okupljenima se obratio i župan Anđelko Stričak.

-Nismo stigli do kraja godine, ali smo stigli do zadnje svečane sjednice jednog grada ili općine s područja Varaždinske županije, a to je svečana sjednica Grada Lepoglave. Stavit ću ovom prilikom naglasak na neke stvari koje su specifične za Lepoglavu, ali su manje poznate. Vjerujem da ste upoznati da je Varaždinska županija formirala svoje Vijeće za kulturu koje je odlučilo da će Županija podupirati 60 programa, a od toga ih je šest iz područja Lepoglave, odnosno 10 posto programa u kulturi županijske razine dolazi iz područja Grada Lepoglave. To znači da su dobili 10 posto sredstava, ali i 10 posto programa je s tog područja, što dovoljno govori o Gradu Lepoglavi.
Javna ustanova Priroda Varaždinske županije je radila pet planova zaštite i upravljanja zaštićenim područjima. Samo grad Lepoglava ima tu sreću da je obuhvaćen s tri programa – program Ravne gore, Ivanščice i Bednje – naglasio je Stričak te dodao da je u Lepoglavi bilo prvo hrvatsko sveučilište.

Župan je naglasio i da je u Lepoglavi u planu izgradnja dvaju centara, a to su Centar Pavlina i Prezentacijski centar Gaveznica koji bi trebali dati posebnu notu kada je riječ o zaštiti prirode i okoliša, o kulturnim dobrima, ali i povijesnim okolnostima.

-Vjerujem da ćemo do kraja godine potpisati ugovor o izgradnji brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava, a građevinska dozvola do tu postoji. Gradit će se u tri faze, a krenuli bi s potpisivanjem za izgradnju te prve faze. Vjerujem da su to sve investicije koje su zaista bitne za područje Grada Lepoglave – istaknuo je Stričak.

Dodijeljena priznanja Grada Lepoglave

Na svečanoj sjednici su dodijeljena gradska priznanja. Za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu primili su ih Vjekoslav Pečevski, Marijana Pintar, Zadruga Lepoglavske čipke, Žensko pjevački zbor Collegium Artisticum te posthumno Miroslav Pečevski.
Uime nagrađenih obratio se Vjekoslav Pečevski koji je zahvalio na suradnji s gradskom vlasti. Podsjetio je na svoju politički angažiranosti u životu grada te kako je od osamostaljenja i stvaranja države Hrvatske Lepoglava jako napredovala. Naglasio je kako je u počecima proračun Lepoglave iznosio tek 2,5 milijuna kuna što je višestruko manje nego danas.

Svečana sjednica bila je prigoda da se i djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela uruče zahvale za njihov predan rad i trud.

Sjednica, kojom je ujedno obilježena 30 obljetnica osnutka Grada i 10 godina od ulaska u Europsku uniju, završila je glazbenim nastupom mladih glazbenica. Svirajući klarinet, uz klavirsku pratnju profesora Izaka Jageca, nastupile su Aida Borovec i Paula Dubovečak.

Inače, proslava Dana Grada Lepoglave i župe Lepoglava počela je u prijepodnevnim satima odavanjem počasti poginulim braniteljima i preminulim građanima Grada Lepoglave, a nastavljeno misnim slavljem u župnoj crkvi u Lepoglavi.

sjever.hr
09.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.