Now Reading:
Kolar: Franjo Tuđman razboritom politikom u tadašnjim okolnostima doveo je Hrvatsku do njene samostalnosti
Full Article 3 minutes read

Kolar: Franjo Tuđman razboritom politikom u tadašnjim okolnostima doveo je Hrvatsku do njene samostalnosti

Navršava se 24. godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a kao i svake godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu ispred rodne kuće u Velikom Trgovišću pitet i poštovanje iskazali su čelni ljudi Krapinsko-zagorske županije predvođeni županom Željkom Kolarom.

Sam Kolar u izjavi za medije ponovio je kako je Franjo Tuđman ušao u povijest hrvatskog naroda kao prvi predsjednik izabran u demokratskom sustavu.

-Sasvim sigurno on je najzaslužniji za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske zajedno sa hrvatskim braniteljima. U tom trenutku tadašnjih povijesnih okolnosti, a koje su se otvorile raspadom Sovjetskog saveza te rušenjem Berlinskog zida, prepoznao je trenutak i u tom trenutku razboritom politikom, jer znamo da svjetska i europska politička scena nisu bile naklonjene tada Hrvatskoj, uspio je se izboriti da i međunarodna zajednica shvati da se referendumom hrvatski narod odlučio za svoj put odnosno samostalnu Hrvatsku – izjavio je župan prilikom obilježavanja obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Dodao je kako Tuđman sigurno nije želio da Hrvatska dođe do svoje samostalnosti na težak i krvav način kako se to i dogodilo.

-Agresija Srbije na Hrvatsku nas je primorala da vodimo obrambeni i opravdani rat. Predsjednik je imao viziju da Hrvatska bude dio slobodnog svijeta te članica Europske unije i NATO-a. Nove generacije su dovele do toga da imamo Schengen i euro za valutu i sa tog aspekta predsjednik Tuđman bi u ovom trenutku sa svime time bio zadovoljan – ustvrdio je Kolar, ali i naglasio da postoje neke stvari koje su se mogle napraviti na drugačiji ili bolji način.

-To je pitanje za povjesničare, a mi u Zagorju uvijek ćemo dati pietet našem Zagorcu, našem prvom predsjedniku – zaključio je župan Kolar. Uz njega na obilježavanju obljetnice bila je i njegova zamjenica Jasna Petek te nekolicina članova Skupštine Krapinsko-zagorske županije.

s.kalajdžija/sjever.hr 09.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.