Now Reading:
Tri sjeverne županije iz godine u godinu stipendiraju sve više učenika i studenata – evo koliko novca za to izdvajaju
Full Article 3 minutes read

Tri sjeverne županije iz godine u godinu stipendiraju sve više učenika i studenata – evo koliko novca za to izdvajaju

S početkom nove školske tj. akademske godine raspisuju se natječaji za stipendije. Neke županije su natječaje već objavile, neke i popise dobitnika, a neki natječaji su u najavi.

Novinari portala Župan.hr provjerili su o kojim se iznosima radi i koliko županije izdvajaju za tu namjenu iz proračuna, a možemo zaključiti da tri sjeverne županije – Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska, doista čine mnogo kako bi učenicima i studentima (, naravno i njihovim roditeljima) olakšale školovanje.

U Krapinsko-zagorskoj županiji rekordan broj učenika stipendista

U Krapinsko-zagorskoj županiji ove je godine rekordan broj učenika dobio stipendiju, njih 194. Ukupno se trenutačno stipendira, učenika i studenata, 550, za što je izdvojeno u proračunu 400 tisuća eura.

U planu je povećanje iznosa stipendija, za studente i deficitarna zanimanja za 13 eura. Tako će studenti primati po 132,72 eura, a za deficitarna zanimanja stipendija će iznositi 119,45 eura. Uz to, od polugodišta će se podići i stipendije za ostale učenike.

Stipendije se, naime, dijele u tri kategorije. Prva kategorija se odnosi na stipendije za nadarene učenike i učenice, druga se dodjeljuje po socijalnom kriteriju, dok je treća kategorija usmjerena na deficitarna zanimanja temeljem preporuka partnerstva za tržište rada.

Međimurska županija i Zaklada Mikec

Međimurska županija raspisala je natječaj za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja, a iznose 398,17 eura.

Zaklada Mikec i ove godine nastavlja financijski pomagati nadarenim studentima s područja Međimurske županije, a u akademskoj 2023./2024. godini Zaklada je dodijelila 47 stipendija u iznosu od 200 eura mjesečno, za razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2024. godine, u što će uložiti više do 120.000 eura.

Međimurska županija je za 152 srednjoškolca osigurala jednokratnu potporu od 50 eura, za studente još natječaj nije objavljen, ali na potporu imaju pravo svi studenti iz Županije. U prošloj akademskoj godini jednokratne potpore primilo je blizu 2 000 studenata, u iznosu od 100 eura, piše Župan.hr.

U Varaždinskoj županiji stipendije za tri kategorije učenika i studenata

Varaždinska županija daje stipendije učenicima i studentima u tri kategorije: za uspješnost, kojih je ove godine odobreno 18, zatim učenicima i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa kojih je odobrenih 28 te stipendije studentima za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju kojih je ove školske tj. akademske godine 19. Učenici dobivaju po 65 eura mjesečno, a studenti po 130 eura mjesečno.

Također, neovisno o natječaju, Županija dodjeljuje stipendije i učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg, učenicima kojima je dodijeljena nagrada za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju te studentu kojem je dodijeljena nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije.

sjever.hr/zupan.hr
07.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.