Now Reading:
Prelog proslavio Dan grada, na svečanu sjednicu stigao i premijer Plenković sa ministrima
Full Article 6 minutes read

Prelog proslavio Dan grada, na svečanu sjednicu stigao i premijer Plenković sa ministrima

Grad Prelog u srijedu 6. prosinca obilježio je Dan grada te je tom prilikom održana svečana sjednica Gradskog vijeća, a svečanosti je ove godine prisustvovao predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki koji je iskoristio priliku za rekapitulaciju odrađenih projekata u posljednjih godinu dana, ali i naveo nekoliko kapitalnih projekata.

– Pri samom smo početku izgradnje Sjeverne zaobilaznice Grada koja će uvelike promijeniti frekvenciju prometa kroz centar grada, povećati sigurnost i otvoriti mogućnosti za novi razvoj prostora, te otvoriti nove pravce prometa kroz grad – istaknuo je predsjednik Vijeća te pritom spomenuo i projekt aglomeracije i izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda koji je u većem dijelu prigradskih naselja gotov.

Gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, istaknuo je kako na današnji dan izuzetno ponosan.

– Ponosan sam što smo vodeća sredina u Hrvatskoj što se tiče zbrinjavanja otpada. Ponosan sam što krećemo u gradnju zaobilaznice. Ponosan sam što su naši vrtići puni, što dograđujemo vrtić u Draškovcu. Ponosan sam što nam nedostaje mjesta za gradnju gradilišta. Prelog ima mnogo toga za ponuditi, ali i još puno toga za dati, Međimurskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Kolarek te zahvalio svima koji im pomažu, kao i svim vijećnicima, suradnicima i djelatnicima Uprave, te svime čestitao Dan Grada.

Od projekata koji su se odradili tijekom godine treba se svakako izdvojiti izgradnja zgrade po programu društveno poticane stanogradnje, započela je izgradnja optičke mreže, ulagalo se u cestovnu infrastrukturu, sportske objekte, proširenje dječjih vrtića i razni programi i aktivnosti za građane.

Riječ gostiju

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je sjever Hrvatske, a osobito Međimurje, lokomotiva razvoja Hrvatske.

– Sve brojke ukazuju na to, od činjenice da sjever Hrvatske dvostruko više izvozi, nego uvozi, do činjenice da po glavi stanovnika privlačimo najveći broj europskih sredstava, onda definitivno u tu lokomotivu treba uliti što više goriva da bi ona mogla ići još brže i vući možda sve ostale, možda one slabije. I u tom kontekstu Međimurje je stvarno kraj koji se ravnomjerno razvija – poručio je župan Posavec te istaknuo kako Međimurci koriste svaku šansu koju imaju u brojnim fondovima i prilikama koje se koriste.

– Kad gledam ovu cijelu godinu i posljednje dvije-tri godine, doista smo pomogli jako puno projekata u svim općinama i gradovima, pa tako i u gradu Prelogu – rekao je župan pritom se osvrnući na projekte poput nove školske dvorane u Draškovcu ili pak manjih projekata kao što su sufinanciranje i pomoći muzeju i Domu kulture.

Ujedno se osvrnuo i na projekt Sjeverne zaobilaznice, na čemu im je čestitao.

– Prometna infrastruktura gdje god da se radi, mijenja jednu sliku i dinamiku razvoja jednog tog prostora i kad bude gotova ta obilaznica, sigurno da će gospodarski zamah biti puno veći – poručio je župan Posavec.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, kazao je kako s oduševljenjem prati napredak Preloga, kao i Međimurja i cijelog sjevera Hrvatske.

– Lijepo je doći u grad koji ima 7,5 tisuća stanovnika, a u njemu radi više od 5 tisuća ljudi. To ne znači da ste ostvarili punu zaposlenost u vašem gradu, nego ovdje dolaze raditi i ljudi iz drugih sredina, u brojne tvrtke koje su grad Prelog odabrale za svoje središte i grad koji s relativno malim brojem stanovnika pridonosi čak, malo više od 2,5 posto u ukupnom izvozu Republike Hrvatske. To je ogroman uspjeh i razlog za vaš ponos i vaše zadovoljstvo – rekao je premijer te dodao kako mu je posebno drago što je Prelog grad prijatelj djece i prijatelj sporta.

– Drago mi je da smo u zajedničkom partnerstvu stvorili snažan i sustavan okvir potpore sjeveru Hrvatske – rekao je premijer Plenković i pritom istaknuo nedavni posjet Čakovcu u kojem su obilježili početak radova na Regionalno edukacijsko-rehabilitacijskom centru za kojega je kazao da je to jedan projekt oko kojeg je zavladao najširi mogući koncenzus svih bitnih i relevantnih aktera u Međimurju.

– Ovdje smo kako bismo poslali poruke ohrabrenja i pokušali nastaviti realizirati zajednički sve projekte koji doprinose razvoju sjevera Hrvatske. Mislim da je ta suradnja itekako ostvarila rezultate jer se ona bazira na jednom širem kontekstu realizacije naših strateških ciljeva – poručio je premijer te dodao da je Vlada imala sustavan smjer, odnosno aktivnosti politike koje su imale dva bitna elementa – osnažiti Hrvatsku na međunarodnom planu i uči u dublje integracije.

– Kada smo 2017. odmah početkom rekli da želimo Schengen, da želimo euro, da želimo OECD. Sve te strateške odluke su donesene odmah i kada prođe nekoliko godina, znate koliko se radilo na tome – da ispunimo kriterije, da poduzmemo reforme, da izgradimo institucije, da vrlo zahtjevan političko-diplomatski labirint uspijemo pridobiti na način da nam svi daju privolu za ono što je naš strateški cilj i da imamo zemlju koja je ušla u te dvije integracije i u europski stabilizacijski mehanizam – rekao je Plenković te istaknuo kako je Hrvatska zemlja koja je već ranije autocestom integrirala Međimurje u četverotračnu mrežu autocesta

– U ovom razdoblju u kojem se međusobno pratimo, nastojali smo u krizi bez presedana pomoći onima kojima je najpotrebnije, a to su naše obitelji, naši radnici, naši poduzetnici i poslodavci, kao i naši poljoprivrednici – rekao je Plenković.

Javna priznanja

Svečana sjednica bila je prilika za podjelu javnih priznanja Grada Preloga za 2023. godinu. Tako su Plaketu Grada Preloga dobili tvrtka Diadema Croatia d.o.o., Sportsko rekreacijski centar DG Sport& Hotel Panorama, Marko Štefičar, Zvonko Židov i Zrinko Karlović.

Grb Grada Preloga dodijeljen je Ivici Betiju, Damiru Dominiću i Draženu Novaku koji je ujedno zahvalio u ime svih nagrađenih.

n.p.bajz/sjever.hr

07.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.