Now Reading:
Na radost mališana: Grad Prelog krasi moderno tematsko dječje igralište na šest tisuća četvornih metara
Full Article 5 minutes read

Na radost mališana: Grad Prelog krasi moderno tematsko dječje igralište na šest tisuća četvornih metara

Grad Prelog je obilježio Dan grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo šest tisuća četvornih metara. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor grada te na jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga, a njegova vrijednost iznosi oko 300 tisuća eura.

Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta, istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga. Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom. Djece u Prelogu ima puno i ona su najveća snaga grada, ustvrdio je.

– U dječjim vrtićima na području Preloga trenutno boravi 375 djece. Svu djecu želimo zbrinuli u vrtiću jer mi smo grad gospodarstva. Kod nas rade roditelji, djedovi i bake i mi moramo razmišljati kako o djeci, tako i o onima najstarijima. Djeca su nam prioritet i zato ćemo učiniti sve da djeci bude bolje, da imaju što zdraviji odgoj od ranog djetinjstva jer moramo biti svjesni, nakon godinu – godinu i pol dana djeca će sigurno završiti u jaslicama, a onda dalje u vrtićkim skupinama i osnovnoj školi – rekao je Kolarek.

Boravak na otvorenom na poticajan način

Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim područjima.

– Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju, mi, kao hrvatski proizvođač specijalizirani za proizvodnju tematskih dječjih igrališta, želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost – naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Dodao je da je u tematiku igrališta implementirana povijesna baština grada Preloga kako bi im se ponudilo nešto drugačije, nešto novo.

– Cijelo igralište je koncipirano na povijesnoj priči grada Preloga. Kreće se s jednom pričom kroz igru, kako rijeka Drava protiče kroz grad Prelog, imitira staru solanu. Tu su vlakovi koje odvajaju gradske zidine i dolazimo do jednog sajmišta, jer je Prelog bio sjecište puteva u povijesti, i onda dolazimo do kule visoke pet i pol metara koja pokazuje na najveće akumulacijsko jezero – pojasnio je Lovrić.

Najviši standardi kvalitete

Cijeli prostor zadovoljava najviše standarde kvalitete krajobraznog uređenja te su korišteni najkvalitetniji materijali, a to su drvo bagrema, robinia pseudoacacia, te drvo hrasta. Korišteni su također i kvalitetni spojevi od cinčanog i plastificiranih željeza te inox tobogani.

Cilj je bio u proizvodnom procesu osigurati kvalitetnu provedbu idejnog projekta te osigurati da igrala budu kompaktna, sigurna i što jednostavnija za prijevoz i montažu, poručuju iz Redoxa. Ovo igralište je tražilo maksimalnu preciznost i pedantnost pri samoj izvedbi kako bi svi dijelovi sjeli na svoje mjesto i činili jedinstvenu cjelinu, što je najbolje vidljivo u igralu kula koja je proizvedena iz dva dijela koji nasjedaju jedan na drugi te čine cjelinu, što se izvana gotovo ne primjećuje. Korišteni su i inovativni principi spajanja kako se navedeni spojevi ne bi primijetili niti iz same unutrašnjosti sprave.

Tri zone

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece. Dio koji imitira rijeku Dravu i akumulacijsko jezero Marina sa dravskim čamcima i vlakićem koji ide po sol namijenjeno je djecu do treće godine starosti. Naglasak ovog segmenta sprava je na taktilnoj funkciji i razvoju motorike kod djece, što se proizvodno postiglo kombinacijom, između ostaloga, travnati tepiha, lijevane gume i gume 50×50, gdje svaki od navedenih ima drugačiji osjet prilikom hodanja.

Druga zona igrališta obuhvaća gradske zidine i bedeme s pješčanikom i malim sajmištem, a namijenjena je djeci dobne skupine od tri do šest godina. Ovi elementi, između ostaloga, potiču na savladavanje raznih prepreka i animiraju djecu na boravak na otvorenom.

Treća zona igrališta je Preloška kula pozicionirana u prostoru kao akcent, što i svojim specifičnim oblikom i visinom i predstavlja. Ovo igralo svojom visinom od 5 i po metara dominira cijelom površinom igrala te je namijenjeno djeci od 6 do 12 godina. Glavna kula je osmišljena kao kulisa za, između ostaloga, razvoj mašte kod djece i socijalizaciju. Osim modernih igrala, prostor igrališta sadrži i fitnes elemente za vrtnju, njihalice, vertikalne konope za balansiranje, prostor za sjedenje, šetnju te brojne druge elemente za igru koji su podložni raznolikoj namjeni ovisno o dječjoj mašti. Također, na prostoru dječjeg tematskog igrališta posađeno je pedesetak novih sadnica stabala.

– Naglasak u proizvodnji je bio na kvaliteti i sigurnosti, a u proizvodnom procesu korišteni su kvalitetni, dugotrajni i ekološki prihvatljivi materijali. Tematska dječja igrališta ključni su čimbenik u stvaranju zajedništva među mališanima te afirmativno utječu na njihovo opće psihofizičko stanje, potiču kreativnost, rješavanje problema i kritičko razmišljanje. Siguran sam da će dječje tematsko igralište u Prelogu biti omiljeno mjesto za zabavu i učenje djece svih uzrasta – zaključio je Lovrić i pozvao sve žitelje i posjetitelje grada Preloga da se uvjere u prednosti koje im ovakav način krajobraznog uređenja pruža.

sjever.hr
6.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.