Now Reading:
Novi, hvalevrijedan projekt u Međimurju – Župan Posavec: Kao regija smo izrazito senzibilizirani prema osobama s invaliditetom i to dokazujemo iz dana u dan
Full Article 4 minutes read

Novi, hvalevrijedan projekt u Međimurju – Župan Posavec: Kao regija smo izrazito senzibilizirani prema osobama s invaliditetom i to dokazujemo iz dana u dan

Turistička zajednica Međimurske županije, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA te Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije DOSTI i Međimurska županija kao pridruženi partneri, pokrenuli su projekt CE SPACES4ALL, INTERREG CENTRAL EUROPE čiji je cilj unaprijediti pristupačan turizam za osobe s invaliditetom u ruralnim pograničnim regijama u srednjoj Europi.

Projekt je uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca predstavljen u ponedjeljak u Čakovcu. Financiran je sredstvima Transnacionalnog programa središnja Europa, okuplja 12 partnera iz sedam zemalja, vodeći partner projekta je Geodetski institut iz Slovenije, a tu su i partneri iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Belgije, Češke i Poljske.

-Vrijednost projekta je 2,6 milijuna eura, od čega je 340 tisuća eura otpada na hrvatske partnere. Tri su seta aktivnosti u projektu, a upravo se provodi mapiranje našeg pilot područja. Za mapiranje smo odabrali tri lokacije – Čakovec, Sveti Martin na Muri i Prelog i tako smo obuhvatili prirodni, urbani i ruralni dio Međimurja. Uzeli smo one lokacije gdje bi se turist uobičajeno kretao, centar grada, turistički ured i smještajni i ugostiteljski objekti u samom centru – pojasnila je voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti u REDEA-i, Petra Pavičić.

Zahvaljujući projektu, izradit će se jedinstveni katalog fizičkih barijera na cijelom projektnom području, a nakon toga krenut će se s izradom on ine alata i usluga koje će pomoći osobama s invaliditetom da se mogu sami kretati.

Župan Matija Posavec istaknuo je da Međimurska županija brine o osobama s invaliditetom, a sada je pokrenut još jedan projekt koji će im olakšati pristup turističkim atrakcijama.

-Međimurje je kao regija izuzetno senzibilizirana prema osobama s invaliditetom jer smatramo da je snaga jedne zajednice upravo u odnosu prema ranjivim skupinama društva. Ovo je projekt zahvaljujući kojem ćemo mapirati određena područja u našoj županiji, kako bismo osobama s invaliditetom omogućili pristup svim javnim uslugama, institucijama, turističkim sadržajima i onim atrakcijama koje možda žele posjetiti, a dosad nisu bili u mogućnosti – rekao je župan Matija Posavec.

Nositelj projekta je Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije, a župan je istaknuo da mu je drago što upravo na ovakav način mogu obilježiti Svjetski dan osoba s invaliditetom.

-Nedavno smo u Podturnu otvorili centar Dosti, krećemo s izgradnjom Centra za odgoj i obrazovanje, a uskoro ćemo otvoriti Regionalni centar za usluge rane intervencije. Sve su to male karike odnosa prema osobama s invaliditetom i vjerujte mi da ćemo koristiti svaku mogućnost i šansu da tim osobama omogućimo i lakšu integraciju u društvu, a i njihovu lakšu, bolji i ljepšu svakodnevicu – zaključio je Posavec.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije naglasio je kako žele poboljšati kvalitetu življenja u lokalnoj zajednici na svim područjima, ne samo u turizmu.

-Turizam je jedan sektor koji to omogućava, a još je bolje kad vam to omogućavaju sredstva Europskih fondova i s našim partnerima iz cijele srednje Europe mi smo dobili taj projekt kojim ćemo unaprijediti kvalitetu njihovog života. Usto, osobama s invaliditetom i posebnim potrebama koje žele posjetiti naš kraj i samo područje na kojem se projekt odvija omogućit ćemo da imaju uvjete kako bi to posjećivanje bilo što kvalitetnije i kako bi njihov doživljaj Međimurja bio isto onakav kakav imaju svi ostali ljudi – rekao je Grula.

Dodao je da je jedan od ciljeva da se Međimurje brendira po takvom turizmu te da je županijskoj Turističkoj zajednici dodijeljena uloga da osmisli turističke pakete i da ovu destinaciju brendira kao dostupnu destinaciju.

O projektu je govorio i Božidar Zimić iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ.

-Naša je uloga u projektu da zajedno s našim članovima obilazimo turističke lokacije odabrane ovim projektom i dobivamo direktno povratne informacije je li određena lokacija pristupačna ili nije, a nakon toga, bilješke se zapisuju i unose u aplikaciju – rekao je Zimić.

Upozorio je da su neke lokacije prilagođene kretanju osoba s invaliditetom, primjerice u gradu Čakovcu, ali u ruralnom dijelu županije situacija je drugačija i ima više prepreka.

Nakon predstavljanja projekta, kratkom šetnjom do autobusnog kolodvora Čakovec Zimić je predstavio proces mapiranja u gradu.

a.kučić/sjever.hr
04.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.