Now Reading:
Počelo je došašće – znate li što označava ovo vrijeme i koja je simbolika adventskog vijenca?
Full Article 2 minutes read

Počelo je došašće – znate li što označava ovo vrijeme i koja je simbolika adventskog vijenca?

Danas je prva nedjelja došašća ili adventa kojom u crkvenoj godini počinje vrijeme pripreme za Božić, a ujedno je i početak crkvene godine. U ovom razdoblju prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja pa vjernici bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi, prenosi N1.

Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava 24. prosinca na Badnjak. Slavljenje došašća počelo je u 5. stoljeću, a u 6. stoljeću skraćeno je na četiri tjedna što se zadržalo do danas.

U vrijeme adventa služe se zornice, inače vrlo raširena pobožnost u sjevernim hrvatskim krajevima koje simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, prenosi N1.

Prve nedjelje adventa pali se i prva adventska svijeća, a adventski vijenac predstavlja čovjekovu borbu protiv životnog mraka.

Adventski vijenac ima dva simbola, krug i svjetlo, a četiri svijeće označavaju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti – stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak.

Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir.

Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista.

Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

Svijeće obično postavljamo kao ukras u adventskom vijencu, koji se izrađuje od zimzelenih grančica spletenih u krug, kao simbol vječnoga života.

sjever.hr / n1

03.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.