Now Reading:
GRIPA, HRIPAVAC, COVID Istražili smo kakvo je stanje na sjeveru Hrvatske i kakav je interes za cijepljenje
Full Article 8 minutes read

GRIPA, HRIPAVAC, COVID Istražili smo kakvo je stanje na sjeveru Hrvatske i kakav je interes za cijepljenje

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi! Izreka je to u koju su se mnogi od nas uvjerili, pa od tada paze na svoje zdravlje, a tako bi se ovih tjedana trebali ponašati svi – paziti na sebe i bližnje jer klimatološka zima donosi i veću mogućnost obolijevanja.

Odlučili smo provjeriti kakva je zdravstvena situacija na sjeveru Hrvatske, budući da je krenula ovosezonska gripa, sve se više govori i piše o hripavcu, a tu je i covid koji, doznali smo, neprekidno cirkulira među stanovništvo, srećom bez težih posljedica. Osim podataka, donosimo i korisne savjete liječnika o tome kako prevenirati ove bolesti te sačuvati zdravlje.

Krapinsko-zagorska županija

Prema riječima epidemiologa Ivana Lipovca iz ZZJZ Krapinsko-zagorske županije, na području te županije dosad nisu zabilježeni slučajevi sezonske gripe.

-Podatak o broju osoba koje su cijepljene protiv gripe još nemamo s obzirom da cijepljenje protiv gripe još traje, a izvješća o cijepljenju na području KZŽ ćemo prikupljati tijekom ožujka naredne godine – naveo je Lipovac.

Dodao je da su za sada prijavljena dva slučaja potvrđenog hripavca te da se broj potvrđenih slučajeva oboljenja od COVID-a 19 se povećao u posljednjih 14 dana (13.11.-26.11.2023.) u odnosu na prethodnih 14 dana (30.10.-12.11.2023) i to za trećinu (138:82).

Cjepivom protiv COVID-19 od 1.listopada ove godine cijepljeno je 360 osoba, a riječ je uglavnom o korisnicima domova za starije i nemoćne te osobama iznad 70 godina života.

Varaždinska županija

-Ove godine, u ovoj sezoni obolijevanja od gripe registriran je samo jedan slučaj oboljele osobe, tako da se radi samo o sporadičnom oboljenju, nije još u epidemijskom obliku. Kako će se brojka na razini države mijenjati, tako ćemo i mi brojiti više oboljelih što se i očekuje, rekla nam je voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. Katica Čusek Adamić.

Za potrebe varaždinskih liječnika cjepitelja za cijepljenje protiv gripe distribuirano je 18.000 doza cjepiva. Cijepljenje je još u tijeku, tako da konačnu brojku procijepljenih osoba još nemaju, ali svake godine sve distribuirane doze su i utrošene i traže se još i dodatne.

Obolijevanje od hripavca se također registrira i dosad su zaprimljene 22 prijave, a obolijevaju djeca srednjoškolske dobi.

U studenome je uočen povećani broj oboljelih od covida-19 u odnosu na ranija razdoblja, a ukupno je prijavljeno 636 osoba.

-U zimskom smo periodu godine kada se svi respiratorni uzročnici počinju intenzivnije širiti zbog specifičnosti hladnog razdoblja godine, a to su primarno zatvoreni prostori, gusti kolektivi i kapljično širenje uzročnika. Kako si pomoći? Primarno provjetravati prostore, prati i dezinficirati ruke, nositi maske kada ste u zdravstvenoj ustanovi, zdravo se hraniti i redovito vježbati i boraviti na svježem zraku. Treba se cijepiti protiv gripe i covida-19, što se osobito odnosi na osobe narušenog zdravlja i starije životne dobi. Također, potrebno je redovito cijepiti djecu po programu, da se izbjegne obolijevanje od hripavca, ali i drugih bolesti te da se izbjegnu epidemije. Od hripavca su najugroženija novorođena necijepljena djeca i generalno necijepljena ili nepotpuno cijepljena djeca – upozorava dr. Čusek Adamić.

Međimurska županija

Podatke o stanju u Međimurju dobili smo od voditeljice Djelatnosti za zarazne i kronične nezarazne bolesti ZZJZ Međimurske županije Višnje Smilović.

Od 2. listopada 2023., evidentirano je sedmero oboljelih od gripe.

Prošle godine, u sezoni 2022./2023., protiv gripe je u Međimurskoj županiji cijepljeno 10 210 osoba, a u ovoj sezoni Zavod je preuzeo 13.200 doza cjepiva te je cijepljenje u tijeku. Do sada su svi liječnici preuzeli predviđene doze cjepiva, mnogi preuzimaju i dodatne količine, a zasad nema podatka o ukupnom broju cijepljenih protiv gripe.

Kada je riječ o hripavcu, do trenutka pisanja ovog teksta evidentirana su tri slučaja oboljenja, a nekoliko uzoraka je još u fazi laboratorijske obrade. Obzirom na visoku zaraznost, brzo i lako širenje uzročnika hripavca, realno je očekivati pojavu novih slučajeva u narednom razdoblju.

Što se tiče covida-19, u ovoj je godini do 27. studenoga u Međimurju evidentirana 2271 osoba oboljela od COVID-19 . Od tog broja su 1033 osobe oboljele u razdoblju od 1. kolovoza do 27. studenoga i trenutno se bilježi porast broja oboljelih. Od početka godine do 31. svibnja protiv COVID-19 cijepljeno je 97 osoba. Od 1. rujna cijepljenje protiv COVID 19 provodi se monovalentnim cjepivom XBB.1.5, te je to cjepivo do sada primilo 645 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Do 28. studenoga 2023. u Koprivničko-križevačkoj županiji su zabilježena svega četiri ovosezonska slučaja gripe. Jedna oboljela osoba je dijete predškolske dobi, jedna u radnoaktivnoj dobi, dok su dvije starije od 65 godina. U trenutku pisanja ovog teksta nismo dobili podatke o cijepljenima protiv gripe ove sezone.

Kada je riječ o hripavcu, do 28. studenoga registrirana su samo dva slučaja, a upravo s tim datumom počelo je testiranje PCR metodom hripavca pa se ovih dana očekuje povećanje broja registriranih slučajeva zahvaljujući boljoj dostupnosti samog testiranja.

U KKŽ je od 1. rujna do 28. studenoga ove godine od COVID 19 infekcije oboljelo 312 osoba, a kako nam je rekao epidemiolog Darko Radiček, interes za cijepljenje je slab, a mogao bi i trebao bi biti bolji.

-Osobe starije od 65 godina i osobe koje boluju od kroničnih bolesti trebale bi se procijepiti protiv gripe i COVID 19 infekcije pa i jednokratno protiv pneumokoka jer je to najbolji način da sačuvaju svoje zdravlje. Protiv hripavca preporuča se redovito cijepljenje predškolske djece po obveznom programu te docjepljivanje eventualno propuštenih doza. Isto tako preporuča se cijepljenje trudnica u drugom i trećem trimestru trudnoće jer na taj način štitimo novorođenče u prvim mjesecima života – poručio je Radiček.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji sporadični potvrđeni slučajevi gripe bilježe se još od kolovoza. Dosad je oboljelo ukupno 19 osoba i nije zabilježeno grupiranje bolesti.Najmlađi oboljeli imao je godinu dana, a najstariji 62 godine. Prosječna dob oboljelih od gripe je 26 godina.

Cijepljenje protiv gripe je i dalje u tijeku tako da nisu još dostupni konačni rezultati. Prošle sezone cijepljenja protiv gripe 2022/23. kao i ovogodišnje sezone Zagrebačka županija raspolaže s 30 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Prošle sezone cijepljeno je 26.887 osoba rizičnih skupina ili starijih od 65 godina.

U Zagrebačkoj županiji su od rujna do 28. studenoga.2023. zabilježene 72 osobe oboljele od hripavca. Od tog broja oboljelih deset je odraslih osoba, a ostalo su učenici viših razreda osnovne škole te učenici srednjih škola. Od hripavca je, od navedenog broja, oboljelo dvoje djece predškolske dobi.

Kada je riječ o covidu, od početka kolovoza u Zagrebačkoj županiji je zabilježeno 1809 oboljelih, a od tog broja je 678 oboljelih u periodu od 1. do 28. studenog.
Nažalost, interes za docjepljivanje protiv COVID-19 iznimno je nizak što nije dobro budući su rizične skupine i starije osobe i dalje u riziku razvoja komplikacija, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Savjeti liječnika

Gripa se pojavljuje sezonski svake godine. Uobičajeno se javlja u prosincu ili krajem studenog, a epidemija traje okvirno 12 tjedana. Pojedinačni slučajevi mogu se javiti i izvan očekivane sezone.
Virus Sars-CoV-2 cirkulira bez prestanka od početka epidemije, a broj oboljelih se povećava i smanjuje u valovima. Dolaskom hladnijih dana očekivana je pojava većeg broja oboljelih.

Simptomi bolesti COVID-19 su slični kao i kod gripe ili drugih respiratornih bolesti, stoga je ciljano testiranje jedini način kojim razlikujemo bolesti. Cijepljenje protiv COVID-19 i protiv gripe je uz nošenje maske i izbjegavanje grupiranja ljudi, najbolji način kojim smanjujemo vjerojatnost obolijevanja .

Hripavac je teška respiratorna bolest protiv koje se cijepe djeca u dobi kada su i najosjetljivija za obolijevanje i komplikacije bolesti. S godinama zaštita od obolijevanja pada. Pad cjepnog obuhvata omogućuje lakše širenje bolesti. Preporučuje se djeci predškolske i školske dobi provjeriti cjepne statuse i nadoknaditi propuštenu dozu ako je potrebno.
Također preporučuje se cijepljenje protiv hripavca kod trudnica u drugom i trećem trimestru kako bi zaštitile sebe i dijete po rođenju dok još nema zaštitu od cijepljenja.

Pazite na svoje i zdravlje vaših najmilijih, kako biste svi zajedno mogli uživati u danima koji su pred nama.

a.kučić/sjever.hr
03.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.