Now Reading:
Vijećnici Općine Konjščina izglasali proračun „težak” gotovo 7 milijuna eura – kapitalni projekt dogradnja vrtića za novih 40 mjesta
Full Article 5 minutes read

Vijećnici Općine Konjščina izglasali proračun „težak” gotovo 7 milijuna eura – kapitalni projekt dogradnja vrtića za novih 40 mjesta

Većinom glasova svih vijećnika, izuzev HDZ-a, Općinsko vijeće Općine Konjščina prihvatilo je prijedlog proračuna načelnice Anite Krok „težak” gotovo 7 milijuna eura koji sadrži nekoliko kapitalnih projekata, ali i niz drugih investicija koje garantiraju daljnji razvoj općine i još bolje standarde života za sve mještane.

Ukupni planirani prihodi iznose 6.931.088 eura, odnosno 46,59 posto više u odnosu na tekući plan za 2023. godinu, dok su rashodi predviđeni u iznosu od 6.798.365 eura, odnosno 47,77 posto više u odnosu na tekući plan za 2023.godinu.

Načelnica Anita Krok predstavljajući proračun naglasila je da općinu u idućoj godini čeka veliki kapitalni projekt, dogradnja dječjeg vrtića, gdje ona osobno očekuje kako će se početkom godine odabrati izvođač nakon čega će krenuti radovi. Dogradnjom vrtića osigurat će se 40 novih mjesta početkom rujna, odnosno početkom nove pedagoške godine. Pozvala je vijećnike da, ako zbog ničeg drugog, proračun treba podržati radi dogradnje dječjeg vrtića, radi projekta koji će se realizirati za budućnost općine Konjščina.

-Stvari su se počele razvijati u općini, ići na bolje, ali ja tu ne stajem i želim ići dalje. Želim zajedno sa timom u općini iskoristiti svaku mogućnost i dovesti financijska sredstva za projekte u općini. Što se tiče pak samog našeg dječjeg vrtića, taj će vrtić biti kroz par godina najbolja predškolska ustanova na ovom području – poručila je Krok.

Krok je istaknula i kako je za održavanje cesta i javnih površina planiran iznos od 667 tisuća eura, dok je za održavanje javne rasvjete planirano 82.500 eura.

– Važni projekti u sljedećoj godini su asfaltiranje nerazvrstanih cesta Turnišće – Huljeki, Jertovec – Gaj, Jertovec.Končići/Kožići, Sačeri-Klimen, Jantoleki-Špoljari, Kosovečko-lovački doma, zatim cesta Ratkajci, Jakopovići te Pešćeno-Turković i Jelove-Trdaki. Asfaltirat će se i nerazvrstana cesta pokraj Osnovne škole Konjščina i urediti parkirna mjesta te postaviti nadzorne kamere oko škole. Tu je i gradnja nogostupa prema Sušobregu, koji je planiran u iznosu od 105 tisuća eura i odnosi se na prvu fazu, od ukupno tri – pojasnila je načelnica te nastavila.

-Projekata je jako puno, a jedan od njih je svakako i uređenje tržnice u Konjščini, gdje bi se asfaltirao prostor oko postojeće tržnice te u funkciju stavile postojeće česme oko tržnice. U planu je i rekonstrukcija i opremanje zgrade restorana Konjščina, kako bi se ta nekretnina prenamijenila u multifunkcionalni prostor. Taj projekt vrijedan je 100 tisuća eura i odnosi se na prvu fazu radova, od ukupno tri – kazala je Krok.

U sklopu proračuna raspravljalo se o programima javnih potreba u kulturi i sportu te socijalnom planu i mreži socijalnih usluga na području općine. Kako je rekla načelnica, Općina pomaže rad udruga, tako je za sufinanciranje kulturnih djelatnosti planiran iznos od 58,290 eura.

– Za sportske udruge planirana je 31 tisuća eura. Također važan projekt je i izgradnja i opremanje sportske dvorane te se čeka otvaranje natječaja na koji će Krapinsko-zagorska županija prijaviti projekt. Ujedno se čekaju i rezultati natječaja za sportski centar. Tu su i projekti za našu djecu, a to je izgradnja dječjih igrališta u više naselja – naglasila je Krok.

Dodala je i kako se sa prihodovne strane, s osnove poreza na dohodak, očekuju veća sredstva budući da je već nekoliko tvrtki najavilo proširenje svojih proizvodnih pogona odnosno dolazak tvrtki na područje općine. Te tvrtke čekaju izmjene Prostornog plana kako bi krenule s investicijama koje su najavljene za iduću godinu.

U konačnici prijedlog proračuna načelnice Krok dobio je podršku većine glasova, osim dva vijećnika HDZ-a koji su bili suzdržani.

U ime HDZ-a sve u proračunu pohvalio je Stjepan Kereša koji je naglasio kako se osobno nada da će se to sve realizirati. Ipak je kazao kako neće podržati proračun zbog činjenice da proračun sadrži sredstva za spomen obilježje narodnom heroju Ivici Gluhaku. Ponudio je obrazloženje da on kao hrvatski branitelj ne može podržati izgradnju spomen parka Ivici Gluhaku koji je nositelj zvijezde petokrake pod kojom je napravljen zločin nad hrvatskim narodom.

Krok mu je odgovorila da onaj koji negira antifašizam, negira i državu Hrvatsku.

– Znači vi negirate antifašizam koji je u Ustavu Republike Hrvatske. Samim time negirate i državu Hrvatsku – poručila mu je načelnica Krok i rekla kako je prijedlog MO Konjščina da se uredi kuća Ivice Gluhaka.

-Tamo bi se trebala srušiti kuća, urediti plato gdje će se moći odmoriti brojni hodočasnici te će se postaviti pametne klupa, ali i nadstrešnica. Naravno, tamo će naći svoje mjesto i ploča koja će svjedočiti o dijelu naše povijesti i narodnom heroju Ivici Gluhaku – pojasnila je Krok još jednom ističući da je antifašizam dio Ustava RH-a.

Vijeće je ujedno donijelo odluku o osnivanju Dječjeg općinskog vijeća Konjščine, a cilj mu je ostvarivanje prava djece te aktivno sudjelovanje djece u radu Općine Konjščina.

Dodajmo i da je načelnica Krok pohvalila rad općinskih vatrogasaca i rad Vatrogasne zajednice, čije izvješće o radu je na sjednici Vijeća podnio predsjednik VZO-a, Predrag Hanžek. Načelnica Krok istaknula je važnost vatrogasaca i važnost njihovog djelovanja na području općine, zbog čega je ujedno najavila i određene pogodnosti za vatrogasce kao što je oslobađanje komunalne naknade za operativne vatrogasce.

Donesene su i odluke o financiranju političkih stranaka i nezavisnih članova Općinskog vijeća, te je prihvaćen plan djelovanja Općine Konjščina kod prirodnih nepogoda. Na početku sjednice vijećnici su prihvatili zaključak o prestanku mandata zamjenici člana Općinskog vijeća Ivani Ožegović-Brleković i početku mandata zamjeniku člana Općinskog vijeća Renatu Mešnjaku.

sjever.hr

02.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.