Now Reading:
U četiri županije na sjeveru Hrvatske stiglo čak 14 vrijednih nagrada „Suncokret ruralnog turizma”
Full Article 4 minutes read

U četiri županije na sjeveru Hrvatske stiglo čak 14 vrijednih nagrada „Suncokret ruralnog turizma”

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u Osijeku su dodijeljene tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu.

U konkurenciji 197 prijavljenih kandidata u 8 kategorija iz svih hrvatskih županija te Bosne i Hercegovine i Srbije, na jedanaestoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, vrijedne nagrade stigle su i u Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku te Koprivničko-križevačku županiju.

Međimurska županija

Međimurski turizam i dosezi u ruralnom razvoju ovjenčani su novim dvjema nagradama, i to zlatnim poveljama koje su dodijeljene Ekomuzeju Međimurje malo i Kući za odmor Lina.

Kuća Lina obitelji Lajtman 2022. godine postala je prva hrvatska nositeljica prestižne oznake kvalitete Europske unije Ecolabel, a 30. studenoga na svečanosti u Osijeku, Lina dobiva i Zlatnu povelju „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” za 2023. godinu u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava.

Zlatnu povelju „Suncokret ruralnog turizma” u kategoriji ruralnih turističkih projekata dobio je i Ekomuzej Međimurje malo, koncept Turističke zajednice Međimurske županije kojim se razvija mreža zavičajnih interpretacijskih centara diljem međimurskoga kraja s ciljem prezentacije bogatog međimurskog kulturno-povijesnog nasljeđa te nematerijalne baštine.

Dodjeli nagrada prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te vlasnici Kuće za odmor Lina Biserka i Zvonko Lajtman koji su ujedno i primili ovogodišnje zlatne plakete.

Krapinsko-zagorska županija

Nagrade su otišle i u Krapinsko-zagorsku županiju. Kuća za odmor Mali dvori osvojila je srebrnu povelju u kategoriji tradicionalnih (ruralnih) domaćinstva.

Villa Zelenjak Ventek s projektom Štruklionica osvojila je također srebrnu povelju, ali u kategoriji tradicijske (ruralne) gastronomije, a u kategoriji vinskog turizma dva su laureata, i to Vinarija Vuglec breg koja je osvojila srebrnu povelju i Vina Zdolc koja su osvojila brončanu povelju.

Posebno priznanje u kategoriji tradicijske (ruralne) gastronomije osvojila je Klet Grešna gorica, a posebno priznanje u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka dobilo je Pčelarstvo Josip i Marina Krog.

Varaždinska županija

S područja Varaždinske županije nagrade su osvojila tri kandidata. U OPG Štefanko stigla je brončana povelja za Friščićev mlin u kategoriji ruralno turistički projekti, a nagradu je preuzeo dobro znani mlinar iz Prigorca Stjepan Friščić.

– Nagrada je stigla u pravo vrijeme jer naš je mlinar upravo jučer proslavio i svoj 80. rođendan. Iskrene čestitke na osvojenoj nagradi i dugogodišnjem doprinosu razvoju ivanečkog turizma! – objavljeno je na Facebooku Turističke zajednice Grada Ivanca.

Seoski turizam Grešna pilnica iz Klenovnika osvojio je brončanu povelju u kategoriji tradicijskih (ruralnih) domaćinstva, a Vinariji Stručić iz Ludbrega pripalo je posebno priznanje u kategoriji vinskog turizma.

Koprivničko-križevačka županija

Tri vrijedne nagrade stigle su i u Koprivničko-križevačku županiju, i to: zlatna povelja u kategoriji modernih (ruralnih) domaćinstva koju je osvojila Kuća za odmor Japin breg, brončana povelja u kategoriji modernih (ruralnih) domaćinstva koju je dobila Holiday house Ved, dok je posebno priznanje u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojio OPG Marijan Hrženjak.

Podršku nagrađenima na svečanosti pružili su župan Darko Koren i pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev te direktor TZ Grada Đurđevca Mario Fuček.

Predstavljanje turističkih sadržaja i čuvanje izvornosti

Priznanje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Šampionsku nagradu „Veliki zlatni suncokret” dobio je Centar za posjetitelje Dvorac Janković iz Suhopolja u kategoriji ruralno-turistički projekti, u kategoriji vinskog turizma dobitnik je Vinarija „Bokšinac” iz Novalje, dok je u kategoriji aktivnih turističkih sadržaja u ruralnom prostoru šampionsku nagradu osvojila Javna ustanova Nacionalni park Mljet.

Dobitnike je nakon višemjesečnog ocjenjivanja kandidata proglasilo povjerenstvo Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja je s Osječko-baranjskom županijom bila organizator svečanosti dodjele u Osijeku.

sjever.hr
1.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.